Endlasse tuli kaks Eesti teatri aastaauhinda

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Teatriauhindade gala ERMis.
Teatriauhindade gala ERMis. Foto: Margus Ansu

Teatripäeval, 27. märtsil kuulutati Tartus Eesti Rahva Muuseumis välja Eesti teatri auhindade laureaadid 2023. aasta loomingu eest.

Salme Reegi nimelise lasteteatri auhinna pälvisid lavastaja Laura Jaanhold ja kunstnik Illimar Vihmar vägivallaringi ja selle katkestamise võimalikkuse mitmekülgse käsitlusega nii sisus kui ka vormis Endla lavastuses “Kurjus”.

“Selle üle sai päris palju arutletud, kuidas sa paned noored vaatama midagi sellist, aga mulle tundus, et ükskõik mis eas vaatajaga tuleks aus olla,” lausus Jaanhold auhinda vastu võttes. “Proovis oli väga toetav, inspireeriv keskkond ja ma arvan, et see jõuab ka saali, mitte otseselt nende sõnadega, aga mingil moel.”

Endla lavastaja Laura Jaanhold.
Endla lavastaja Laura Jaanhold. Foto: Mailiis Ollino

Jaanhold oli laia teemahaardega ja ärksalt ühiskonnaeluga suhestuvate lavastustega “25 °C ja päike” ning “Kurjus” ühtlasi sõnalavastuste eriauhinna nominent. Auhinna pälvis Hendrik Toompere jr julge, sotsiaalselt tundliku ja mitmekesise repertuaari kujundamise eest Eesti draamateatris.

Lavastust ettevalmistava töötaja auhinna pälvis Endla teatri dekoraator-butafoor Kaido Torn. Žürii tõi esile, et Torn on osalenud aktiivselt noorte haridusprogrammi käivitamisel, tegutsenud lakkamatu uudishimuga ning sooviga areneda, uusi meetodeid ja materjale katsetada.

Endla teatri dekoraator-butafoor Kaido Torn.
Endla teatri dekoraator-butafoor Kaido Torn. Foto: Urmas Luik

“Selles töös on hästi palju otsimist ja avastamist, eriti veel koos teistega. See hoiab alati värskena, on mõnus ja põnev läbi aastate olnud,” lausus Torn ja tänas “Theodori silma” käes hoides kõiki neid, kes on teda eluteel toetanud.

Meespeaosatäitja auhinna nominentide sekka kuulus Endla näitleja Meelis Rämmeld (Eino Hiekka rolli eest lavastuses “15 meetrit vasakule” ja Tõnu Prillupi rolli eest lavastuses “Mäeküla piimamees”), auhinna pälvis Andres Mähar.

Meelis Rämmeld teatriauhindade gala eel ERMis.
Meelis Rämmeld teatriauhindade gala eel ERMis. Foto: Margus Ansu

Meeskõrvalosatäitja auhinna nominent oli Jaan Rekkor (Pauli rolli eest Eesti draamateatri lavastuses “Teoreem” ja Charlie rolli eest Endla lavastuses “Merrevaade”), laureaadiks tuli Peeter Jürgens.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles