Paikuse alevikus põles kulu

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Soe ja tuuline ilm on muutnud rohtkatte kuivaks ning kergesti süttivaks.
Soe ja tuuline ilm on muutnud rohtkatte kuivaks ning kergesti süttivaks. Foto: Marko Saarm

Täna kell 12.12 teavitas Reiu jõe ääres kalastanu, et Paikuse alevikus raudteesilla läheduses põleb maastik ja tuli levib tugeva tuule tõttu väga kiiresti edasi.

Kui päästjad kohale jõudsid, oli tuli levinud umbkaudu hektarisuurusele alale, millest umbes tuhat ruutmeetrit on männinoorendik. Tuli ohustas ka läheduses asuvat elektriliini. Kiirelt tegutsenud päästjad panid põlengule piiri kella 12.40ks ja tuli ei levinud enam edasi. Elektriliin jäi terveks ning põleng ei ohustanud ümberkaudseid elanikke ega maju.

Kustutustöödele reageerisid Pärnu kutselised ja Taali vabatahtlikud päästjad, kes likvideerisid maastikupõlengu kell 13.14. Millest tulekahju alguse sai, pole teada.

Saabuvate pühade ja soojade kevadilmadega seoses tuletab päästeamet meelde, et kulupõletamine on seadusega keelatud ja tuleohtlik tegevus. Tiheasustusaladel on lõkke tegemine reguleeritud omavalitsuse õigusaktidega ja hajaasustuses tuleb jälgida rangeid tuleohutusnõudeid.

Soe ja tuuline ilm on muutnud rohtkatte kuivaks ning kergesti süttivaks. "Kuigi maapind ise on veel niiske, on kuluhein kuiv ja ülimalt kergesti süttiv. Et ulatuslik ja kiiresti arenev tulekahju puhkeks, piisab vaid väiksest sädemest," ütles Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juht Tarmo Voltein. Tiheasustusaladel on enamasti keelatud lõket teha. Aia- ja haljastusjäätmed viivad ära prügiettevõtted, nii ei pea naabreid lõkkesuitsuga sugugi häirima või ümbritsevat ohtu seadma.

Hajaasustuses lõket tehes peab tagama, et tuli loodusesse või hoonetele ei leviks. "Selleks tuleb teha lõke hoonetest eemale, arvestada tuule suuna ja tugevusega, puhastada lõkkeaseme ümbrus kuivast taimestikust ja piirata see kivide või mullaga. Lõket tuleb valvata ja hoida käepärast esmased kustutusvahendid, näiteks käsikustutid, ämbrid veega või kastmisvoolik. Lõkkepaika valides peab arvestama sellegagi, et läheduses ei oleks elektriliine, sest lõkkesuitsuga kõrgusesse tõusev kuum keeris võib elektriliinide läheduses põhjustada suurema õnnetuse," selgitas Voltein ohutusnõudeid.

Tihti tehakse lõket hoolimata tuulistest ilmadest. "Kui lõke tugeva tuulega süüdata, levib see kindlasti kulusse ja põhjustab ulatusliku tulekahju. Sageli jäävad põlengualale hooned ja on ette tulnud juhuseid, kui kulupõlengus on hukkunud inimesedki," hoiatas ennetusbüroo juht.

Kulu teadlik põletamine toob kaasa trahvid. Neile, kes tuleohutusnõuete vastu sagedasti eksivad, saavad lühimenetluse korras trahvi teha päästjad kohapeal. Suuremaid rikkumisi menetlevad inspektorid, kelle määratud trahvisummad võivad ulatuda 1200 euroni. Kui põlengu pindala ületab metsas ühe hektari või maastikul viis, hindab keskkonnaamet keskkonnakahjusid ja menetleb neid.

Loodus kuivab praegu kiiresti. Päästjad on juba reageerinud esimestele väljakutsetele seoses lõkete ja kulupõlengutega. Tõenäoliselt ootab päästjaid ees tihe nädalavahetus, kuna ilmad soojenevad. "Palume inimestel olla lõket tehes äärmiselt valvsad. Ka suitsetamisel tuleb jälgida, et kuum suitsuots, koni või tikk maha ei langeks," ütles Voltein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles