Kirjanduslikule kohtumisele tuleb Tartus, Pärnus ja Soomaal kulgeva romaani autor

Pärnu Postimees
Copy
Seitsme kandidaadi seast valiti Mehis Heinsaar oma romaaniga “Kadunud hõim” mullu Järva valla Anton Hansen Tammsaare nimelise kirjanduspreemia laureaadiks.
Seitsme kandidaadi seast valiti Mehis Heinsaar oma romaaniga “Kadunud hõim” mullu Järva valla Anton Hansen Tammsaare nimelise kirjanduspreemia laureaadiks. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Kolmapäeval jätkub kirjanduslike kohtumiste sari Koidula muuseumis, kus seekord on külas kirjanik Mehis Heinsaar.

Heinsaare (sündinud 1. augustil 1973) esimene tosin eluaastat möödus Tallinnas ja järgmised seitse kuni keskkooli lõpetamiseni Karksi-Nuias. 1992–2000 kestsid õpingud Tartu ülikoolis eesti kirjanduse erialal ja diplomitöö oli August Gailiti loomingust. Tema trükidebüüt oli luuletus “Kõne minu põrmu kõrval” 1994. aastal ja esimeseks avaldatud proosapalaks sai groteskne nägemuspilt “Keeristorm Tartus” 1997. aastal.

Jutukogumikud “Vanameeste näppaja” ja “Härra Pauli kroonikad” pälvisid Tuglase novelliauhinna 2001. ja 2002. aastal ning kogumik “Ebatavaline ja ähvardav loodus” 2010. aastal.

Heinsaar on avaldanud 11 raamatut, neist kaks romaani, kaks luulekogu ning seitse novelli- ja jutukogu. Kolmel korral on talle omistatud Eesti kultuurkapitali kirjanduspreemia ja korra Juhan Liivi luuleauhind. Tema viimast raamatut “Kadunud hõim” võib lugeda kui põnevat õudusromaani, mille sündmused leiavad aset Tartus, Soomaal ja Pärnus.

Autor on saanud ainest isiklikest Tartu mälestustest ja pärimusest, mida Soomaa kandi elanike kohta on eri aegadel kogutud.

“Mõni kriitik on mind nimetanud maagiliseks realistiks. Üldjoontes olen selle nimetusega nõus. Aga eelkõige pean end jutuvestjaks, kes kirjutab muinasjutte täiskasvanuile,” ütleb kirjanik enda kohta.

2021. aastal tegid Joosep Matjus ja Katri Rannastu Heinsaarest filmi “Pingeväljade aednik”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles