Kontserdilaval kohtuvad Bachi muusika ja Õnnepalu luule

Pärnu Postimees
Copy
Tõnu Õnnepalu astub kontserdilavale.
Tõnu Õnnepalu astub kontserdilavale. Foto: Dmitri Kotjuh
  • Kirjanik tunnistas, et kontsertide eel poeb hinge väike ärevus.

Pärnu kontserdimajas kohtuvad kolmapäeval helilooja Johann Sebastian Bachi muusika ja kirjanik Tõnu Õnnepalu luuletused.

Muusikat esitab pianist Irina Zahharenkova, luulet loeb aga kirjanik ise.

Bachi muusikaga on Õnnepalu juba ammune tuttav. “Mitte ehk päris titest peale, aga ta oli üks esimesi klassikalisi heliloojaid, keda ma teadlikult kuulasin. Arvan, et see oli keskkoolis. Bachi muusikas on korrastatust, samal ajal hoogu ja mingit lõputut optimismi,” ütles kirjanik.

Õnnepalu loodab, et tekstid ja muusika astuvad kontserdil omavahel dialoogi.

“Milline see dialoog saab olema, ega me seda ette tea. Juba see ajaline vahe on tegelikult väga suur. Bachi muusika on ikkagi mitusada aastat tagasi kirjutatud, me kõik teda tunneme ja teame. See on üks teine perspektiiv, mis sealt avaneb – lõpmatus. Aga minu salmid – need on siin ja praegu, hiljaaegu sündinud ja see on hoopis teine asi,” rääkis kirjanik. “Bach on siiski kuningas, ta on niikuinii minust suurem, mina pakun lihtsalt midagi tema kõrvale. Bachiga ma ei konkureeri ja seetõttu pole mul ka pinget. Looming on universaalne, seal sees on nii suur Bach kui ka väike Õnnepalu.”

Praegu, kevade hakul, kui looduses on tunda veel talve mineku valu ja kevadsoojuse ootuse magusat tuiget, on Õnnepalu sõnutsi täpselt õige aeg selliseks kontserdiks. “See aeg sobib Bachiga kokku. Tema muusikas on kurvameelsust, aga selles on ka kurbuse ületamine, tõstetus ja rõõmurõkatused,” ütles Õnnepalu.

Kirjanik tunnistas, et kontsertide eel poeb siiski hinge väike ärevus. “Mida lähemale see jõuab, seda hirmsam see ausalt öelda tundub. Tegelikult on see kõik muidugi huvitav ja ma olen tänulik võimaluse eest, aga see ei takista mul ikkagi hirmu tundmast.”

Zahharenkova on üks omanäolisemaid Eesti pianiste, kes on rahvusvaheliselt nõutud. Teda iseloomustavad sugestiivne esituslaad ja omanäolised tõlgendused, samuti mastaapsed ettevõtmised, näiteks kõigi Beethoveni sonaatide esitamine.

Pärnu järel loeb Õnnepalu luulet Estonia kontserdisaalis ja Jõhvi kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles