TASKUHÄÄLING Häädemeeste vallavanem Külliki Kiiver: Püüan seda ametit pidada nii, et võtan õppust teiste vigadest (1)

Copy
Pärnu 09APR2024 Taskuhäälingu külaliseks on Külliki Kiiver. Podcast
Pärnu 09APR2024 Taskuhäälingu külaliseks on Külliki Kiiver. Podcast Foto: Urmas Luik

Üle kahe aasta Häädemeeste valda tüürinud Külliki Kiiver on sealtkandinimene ja õigupoolest eri omavalitsustes ametis olnud juba üle paarikümne aasta. Talle meeldib vallaelanikega suhelda ja ta tunneb uhkust nii sealsete rohkete kultuuriürituste kui tublide ettevõtjate üle. Häädemeeste valda on kokku juhtunud kaks suurt tulevikuprojekti: Rail Balticu ehitus ja meretuulepargid, viimati mainitu suhtes vallavanem kõhkleb.

​Häädemeeste valda puudutab ka riigi plaan sulgeda väikesed gümnaasiumid. Vald on selles oma seisukoha kujundanud.

Kas olete põline Häädemeeste kandi inimene või sisse rännanud?

Mina olen sündinud Häädemeestel. Minu ema on Muhu- ja isa Hiiumaalt ning nemad kolisid Häädemeestele, kus mina sündisin. Oma lapsepõlve olen ma veetnud saartel, nii et pean Muhu- ja Hiiumaad lapsepõlvekoduks.

Teie üks hobisid on jahindus, kuulute MTÜ Eesti Jahinaised juhatusse. Millal viimati jahil käisite ja keda tabasite?

Pean ütlema, et ma pole viimastel aastatel väga aktiivne jahimees olnud. Jahil käisin viimati eelmise aasta oktoobris-novembris. Ja ei ole ka väga suurt küttimisõnne olnud.

Kuidas suhtute jahinaisena hiljuti avalikuks tulnud salaküttimise juhtumisse Pärnumaal, kus nelja meest kahtlustatakse kümnete loomade salaküttimises ja ühte sellele kaasaaitamises?

Loomulikult sellised juhtumid on halvamaigulised. Jätavad kogu jahimeeste seltskonnast mingil määral halvema mulje. Uurimine käib ja selle koha pealt ei oska praegu kedagi õigeks või süüdi mõista.

Läheme vallateemade juurde. Kuidas teist vallavanem sai? Vallajuhtimine teile võõras ei olnud, olete pikka aega mitmes paigas vallasekretär olnud.

Kui oled üle 20 aasta olnud vallasekretär, oled näinud ja saad aru, milliseid häid ja halbu külgi on vallavanematel. Püüangi seda ametit pidada nii, et võtan õppust teiste vigadest.

Eeldan, et teil on juristi haridus.

Jah. Magistri teaduskraadi sain Tartu ülikoolis.

Kui suur on vallaeelarve?

13 miljonit eurot.

Millised suuremad investeeringud on sel aastal plaanis?

Pooleli on osa asju, mis sel aastal jätkuvad. Näiteks Kabli lasteaia ehitus on lõpusirgel. Teeme Kabli külla uue maja. Endisega juhtus see kole lugu, et vamm tuli majja ja oli vaja maja lammutada. Vahepeal olid lapsed Metsapoole koolis ja on seal ka praegu. Kui uus maja valmib, saavad lapsed endale Kablis jälle oma maja.

Peale selle ehitati Tahkuranna kooli juurde tunnel (viib Via Baltica alt läbi). Seal on valla osalus 350 000 eurot.

Kavandame lasteaeda Uulu külla. Käsil on detailplaneering. Sellega vähendame kooli ruumipuudust. Kui lasteaed valmib, saavad lasteaialapsed oma majja ja koolilapsed endisesse lasteaiamajja.

Kas Uulu kandis on laste ja rahvaarv tõusuteel, et rohkem ruumi vajate?

Jah, linnalähedane osa – Laadi ja Reiu küla – kasvab kõige jõudsamalt.

Aga tervikuna?

Tervikuna on rahvaarv stabiilne. Meil on 5021 elanikku jaanuarikuu seisuga. Pooles küladest on rahvaarv vähenenud, ülejäänutes suurenenud. Ei ole nii, et elanike arv kasvab ainult linnalähedastes külades.

Kuidas laenukoormusega toime tulete, kas olete ennast lõhki laenanud?

Täiesti normaalne olukord on. Aasta lõpu seisuga on laenukoormus 41 protsenti. Kuna meil on sellel aastal kavas 600 000 eurot juurde võtta, siis sellega tõuseb 43 protsendi peale.

Lubatud piir on vist 60 protsendi kandis?

80 protsenti on praegu.

Mille tarvis on vald laenu võtnud?

Kavas on rajada kruusateedele mustkate nagu ka eelmisel aastal. Meil on hea võimalus ja õnn, et oleme saanud Via Baltica ehituselt vana freesasfaldi oma kasutusse. Riik annab meile nüüd üle lisakoguse. Sellest on plaanis teha mustkate, mis on ilmselgelt hea võimalus, sest selliselt kujunevad tööd poole soodsamaks, kui saame tasuta materjali. Meie kohustus on see õigel ajal maha panna, lõpmatuseni see ei säili ja sellest tulenevalt on meil tänavu ette nähtud umbes 15 kilomeetri teede mustkatte rajamine.

Te olete siis teede korrastamise mõttes üks edumeelsemaid valdu.

Sedasi võib küll öelda. Meil on siiski kruusateid palju ja inimestel on mure teede seisukorra pärast just kevadel. Kõiki me ei saa selle investeeringuga aidata. Püüame inimesi rahustada, et vastavalt võimalustele teeme remonti nendel teedel, kus on halb liigelda, et keegi ei jääks päris hätta.

Kust see valla raha tuleb, ikka oma inimeste tegemistest. Kuidas teil ettevõtlusega lood on ja milliste aladega põhiliselt teie kandis tegeldakse?

Asukohast tulenevalt on meil võimalik tegelda kalapüügi, põllumajanduse, metsandusega. Turismisektor on meil tugev, eriti suvel. Aga meil on ka Jõulumäe tervisekeskus, mis tõmbab rahvast aasta ringi. Kõiksugused väikesed vahvad ettevõtjad. Seinast seina tegeldakse. Väga tubli rahvas on Häädemeeste vallas.

Kas Häädemeeste vallas on üldse kohta tööstusettevõtetele?

Meil on Arumetsa külas Leca tehas (Leca Eesti OÜ, toim), kus toodetakse kergkruusa. See avas uuesti oma tehase ja võttis tööle palju valla inimesi. Oleme selles mõttes huvitav piirkond, et meil savi leidub.

On ka puidutehaseid. Jagub kõiksuguseid ettevõtmisi.

Enne mainisite kalandust. Kas kalandus on praegu hääbuv või kasvav ala? Kala ja püüdjaid jagub?

On nii neid, kes käivad oma tarbeks püüdmas, kui kalureid, kes pakuvad oma tooteid müügiks. Krundikülas on Margus Murulauk, kellel on aasta ringi pood lahti. Teine on Avo Naar Naari kalatalust.

Väikesadamaid on teil ka päris hulgi pika rannajoone peale?

Sadam on meil Võistes, Treimanis, Rannametsas. Jaagupi sadam, mis oli pikka aega tardunud olekus. Üle-eelmisel aastal sõlmisime hoonestusõiguse lepingu. Osaühing Jaagupi Sadam on seal tublisti asja ajanud ja sadamat arendanud.

Häädemeeste valda on kokku juhtunud kaks üle Eesti olulist tulevikuprojekti: meretuulepargid ja Rail Baltic. Mis kasu neist kummastki vald saab või hoopis kahju?

Meretuuleparkide kohta ei julge ma esialgu palju positiivset esile tuua, sest veel ei tea, mis mahus neid sinna ikkagi kavandatakse. Alguses olid plaanid väga suurejoonelised. Ligikaudu 800 tuulikut oli kavandatud meie vetesse. Praegu on kõige kaugemale jõudnud Enefit Greeni tuulepark – nad tulevad nüüd tutvustama oma keskkonnauuringute tulemusi. Käimas on elektriühenduse riigi eriplaneering, ühendus on välja käidud kolmest asukohast, millest üks jääb Häädemeeste piirkonda. Selleski suhtes on kõik veel lahtine.

Meie rahva seas on kahte sorti arvamust: kes on poolt, kes vastu. Eks näeme, mis elu toob. Et kohalik loodus ja kalavaru ei saaks kahjustada. Me peame selle eest seisma, et meil kõigil oleks võimalik ka edaspidi elada Häädemeeste vallas.

Kui palju on vallal sõnaõigust?

Õigus on öelda oma arvamus. Palju seda arvestatakse riigi eriplaneeringute juures, see sõltub …

Kuidas on Rail Balticuga: kas nüüdseks välja valitud eelistatud raudteekoridor rahuldab ka vallaelanikke?

Pigem rahuldab. Vaatame, kuidas asi areneb. Praegu ma ei näe, et Rail Baltic väga kiiresti areneks. Volikogu on teinud koostööd, et seda asja edasi viia, kuna kohalikust peatusest tuleb meile kasu. Üks asub Häädemeestest seitse-kaheksa kilomeetrit eemal. Kui ehitada välja kergliiklustee, toob see uut kvaliteeti. Teine on Surju lähedal, ka meie vallale on sellest peatusest kasu.

Millised arvamused levivad, kas neid kasutataks või on inimesed raudtee ehitamisele vastu?

Ma ütleks, et seinast seina. Nii palju kui on inimesi, on arvamusi. Igaühel oma põhjendused.

Mõlemad on ka väga suured ehitused, mis nõuavad tohutult ehitusmaterjali. Kui suurt survet vallale kaevanduste avamiseks avaldatakse?

Survet on. Meil on praegu 11 karjääri ja viis on menetluses. Valla rahvas on teatud juhtudel väga tugevalt oma seisukohti väljendanud. Üks asi, mis puudutab Võiste II karjääri, on kohtus ja see vaidlus kestab praegu.

Räägiks veel rahast. Enamasti läheb omavalitsustes suur osa rahast haridusse. Kui palju teil koole on, kas neid hakatakse kinni panema, laiendatakse? Häädemeestel on ka keskkool.

Meil on neli kooli ja neli lasteaeda. Üle riigi on suundumus alla 40 õpilasega gümnaasiume sulgeda, meil on õpilasi 36. Eks meiega tullakse läbi rääkima, aga valla seisukoht on see, et kool peab Häädemeestele alles jääma sellisena, nagu ta on. Pärnusse sõita on kohalikele kauge.

Milline on keskkooli maja seisukord?

Meil on kavas tõsta hoone energiatõhusust 2026. aastal. Projekt on olemas. Küsime riigilt raha juurde.

Kas koolivõrku on plaanis ümber organiseerida?

Koolivõrku mitte, kui, siis juhtimist. Koole ei ole kavas sulgeda.

Kui suur osa vallaeelarvest läheb haridusse?

Natuke üle poole.

Kas õpetajaid jagub?

Jagub. Meil on kvalifitseeritud õpetajad. Seda probleemi, et õpetajad ei vastaks nõuetele, meil keskkooliosas ei ole.

Milline on valla kultuurielu?

Meil on palju suveüritusi ja festivale, ka talveüritusi. Kellel on vähegi jõudu ja tahtmist käia, võib endale terve suve ära sisustada. Päikeseloojangu festival, Häädemeeste Hää ürituste sari, mis kestab kogu suve. Meil on oma kodukandi päevad. Väga palju põnevat toimub.

Kas leidub ka seltsinguid ja ettevõtlikke inimesi?

Meil on kultuuriasutused, igal oma nägu ja oma traditsioonid, piirkonniti erinevad. Rahval on rahvamajas käimise soov olemas. Häädemeeste huviteater panustab meie valla kultuuriellu väga palju.

Kas ise ka lööte mõnes kultuurikollektiivis kaasa?

Praegu olen pühendunud tööle. Huviringides olen käinud nii, kuidas on jaksu olnud: keraamikas ja joogas või muus trennis. Praegu on vaiksem aeg selles mõttes.

Millised on selle aasta tähtsündmused?

Kõik need traditsioonilised üritused. Me toetame kultuuri ja spordiga seotud MTÜde tegevust. Sellega me toetame sündmusi, mida nemad korraldavad.

Põhja-Liivimaa festivali on peetud 17 aastat, aga tänavu toimub see pisut teisiti. Kuidas, seda saame näha. Samasugune festival on ka üle piiri Ainažis. Saime just kutse osaleda meie valla kultuuritegelaste ja toitlustajatega Läti festivalil. Nii et koostöö Lätiga käib ja oleme väga õnnelikud, et meil on sellised võimalused.

Kas mingi koostöö käib Lätiga veel?

Häädemeeste vald oli kunagine Liivi ala. Sellega seoses arendame neid kultuuritraditsioone. Kaks aastat oleme tähistanud koos lätlastega Liivi pärandi päeva. Ikla piiril ja meie vallas mitmes kohas on heisatud Liivi lipp.

Praegu teeme koostööd Vana-Ikla piiripunkti korrastamisel (vana Ikla maantee ääres Ikla külas, toim). Meil on ühine projekt lätlastega. Sinna tuleb arhitektuurilahendus, et piiripunkt näeks hea välja ja seda annaks eri sündmuste tarvis kasutada. Teiselt poolt korrastavad lätlased oma muuli. Selline taotlus on praegu Eesti-Läti programmi esitatud, eks näis, kas selleks toetust võimaldatakse. Igatahes on meil mõtteid, kuidas praegu kurvana näivat vana Ikla piiripunkti arendada. See on ikkagi Eesti visiitkaart, tullakse riiki ja väga näotu, kui ei ole midagi sellist, mis kutsuks.

Mis otstarve sellel olema hakkab?

Uus hoone sümboliseerib kunagist maja, mis seal tänavafrondil oli. Selle varjualust saab kasutada avalike sündmuste puhul. Seal on lipu asukoht, betoonist põrand, teadetetahvel ja puhkeala. Me saame seda sisustada valda, maakonda ja Eestit puudutava infomaterjaliga: kuhu inimene võiks Eestis suunduda ja mis ta eest leiab. Peale selle saab rattaturist tagumises osas puhata, tulevad pingid ja haljasala, kõrvale kohvik.

Kui palju jõuab vallavanem kaugematesse kantidesse ja sealsete probleemidega kursis olla? Kui palju käib vallarahvas teie juures?

Käiakse vallamajas ka, aga külade inimestega on meil selline tore koostöövorm nagu külade ümarlaud. Seal on praegu 22 esindajat. Meil on muidu 29 küla ja kaks alevikku. Saame regulaarselt kokku ja esindajad saavad rääkida oma piirkonna probleemidest. Minule meeldib väga inimestega suhelda. Käin hea meelega ka valla kaugemates kantides.

Nüüd lühiküsimuste voor, millele võib ka lühidalt vastata. Kui suur on teie palk?

3000 eurot.

Kas teil on ametiauto ja kui, siis milline?

On ametiauto. Subaru Outback.

Kus te poes käite?

Häädemeestel, Uulus, Kablis – ma käin oma valla poodides. Kuhu juhtun, sinna lähen.

Millistes sotsiaalmeedia kanalites on teil konto ja millal viimati postitasite?

Mul on Facebooki konto. Kunagi oli ka Instagram, aga seal ei ole ma kunagi aktiivne olnud. Facebookis käin. Viimane postitus oli paari nädala eest, kui mul oli au osaleda EBSi omavalitsusjuhtide arenguprogrammis ja tegin postituse koolituse lõpu puhul.

Millest unistate või mida soovite ära teha, aga seni pole veel jõudnud?

Teeks selle Vana-Ikla piiripunkti korda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles