Lillemüüja töö on päris ohtlik

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärast publiku lahkumist toimus Endla Küüni laval lilleturu müüjate südamlik kohtumine neid mängivate näitlejate ja lavastuse meeskonnaga.
Pärast publiku lahkumist toimus Endla Küüni laval lilleturu müüjate südamlik kohtumine neid mängivate näitlejate ja lavastuse meeskonnaga. Foto: Inger Lilles-Nestor

Pärnu lilleturust rääkiva dokumentaalnostalgia “Lillemüüjatel hakkas külm” esietendusel istusid teatripubliku hulgas needsamad lillemüüjadki, kelle elul ja kellega juhtunul lavastus põhineb.

Pärast publiku lahkumist kutsuti nad endid mängivate näitlejatega Endla Küüni laval kohtuma.

Viivi Soon, kelle võib ära tunda Karin Tammaru tegelases Pilvis, on tahtejõuline naine – ta tuli teatrisse karkude toel. Ja ütles, et tundis ennast ära küll, sealhulgas Pilvi jutus sellest, kuidas kaagid ta kord koos lilleputkaga õhku tõstsid.

“Ma ei tea, kust ma selle julguse võtsin, läksin putkast välja ja virutasin talle haamriga selga. Olin omal ajal (võistlustel) kõva granaadiviskaja,” tõdes ta, lisades, et aastatega on juhtunud kõike, sealhulgas on raha pommitud. “Mul oli dobermann ka siis, ta oli mulle nagu sõbra eest. Kui keegi räuskama hakkas, siis ta pani lõua laua peale ja lihtsalt vaatas, ning kõik kartsid.”

Pärnu lilleturul aastaid lilli müünud Viivi Soon (keskel) lausus pärast esietendust, et tundis ennast Karin Tammaru tegelases Pilvis ära küll.
Pärnu lilleturul aastaid lilli müünud Viivi Soon (keskel) lausus pärast esietendust, et tundis ennast Karin Tammaru tegelases Pilvis ära küll. Foto: Inger Lilles-Nestor

Üks teatrisse kutse saanud müüjatest jäi esietenduse õhtulgi lilleturule valvesse – äkki keegi vajab neid just sel tunnil ja tuleb õisi ostma.

Laura Jaanholdi värske lavastus “Lillemüüjatel hakkas külm” on mälestustel ja intervjuudel põhinev eluline lugu Pärnu lilleturust ning lilleäri muutumisest Eestis kõrvu ühiskonna ja elukorraldusega.

Lillemüüjatega näitemängu kirjutamiseks mitu tundi vestelnud Endla teatri dramaturg Ott Kilusk täpsustas, et kõik ei ole lavastuses päris üksüheses vastavuses, mitu inimest võib olla ühte tegelasse kokku pandud. Samal ajal ei ole prototüübiks olnute kõnekeelset jutustamisstiili kuidagi ilukirjanduslikumaks tehtud, näitlejad räägivadki enda elust nii, nagu oleksid müüjad seda ise teinud.

Lavastuses kehastavad lillemüüjaid Ireen Kennik, Karin Tammaru ja Kadri Rämmeld ning lilleäri pidajat Tambet Seling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles