Jõulumäe looja Enn Tasalain pälvis elutööpreemia

Märt Pilme
, reporter
Copy
Enn Tasalainile omistati 25 000eurone preemia.
Enn Tasalainile omistati 25 000eurone preemia. Foto: Urmas Luik

Pärnumaal ei kohta vist spordisõpra, kes kordki pole Jõulumäe tervisespordikeskusesse jalga tõstnud. Paljud ei kujuta siinset spordimaastikku selle paigata ettegi. Nüüd pälvis selle looja Enn Tasalain 25 000eurose elutööpreemia.

“Meil on suur au anda Eesti Terviseradade esimene elutööpreemia välja mehele, kes enda initsiatiivil on loonud märgilise mõjuga spordikeskuse ja terviserajad, mida nii harrastajad kui sportlased kasutavad väga aktiivselt nii suvel kui talvel,” lausus sihtasutuse nõukogu esimees Rait Pallo tunnustust üle andes.  

Elutööpreemiast pisarateni liigutatud Tasalain sõnas, et tal on hea meel näha, kuidas terviserajad on kõikjal arenenud, ja see, et Jõulumäe koolitusruum on Eesti parimaid rajameistreid täis, lisab ainult head emotsiooni. “Jõulumäe keskuse loomise visiooniga alustasin 56 aastat tagasi ja see, kuhu me nüüdseks oleme jõudnud, teeb rõõmu. Hea meel on selle üle, et Jõulumäe keskus ei seisa paigal, vaid on arenev keskus minu poegade Eido ja Eiko eestvedamisel. Värskelt avatud liivahall on üks näide sellest,” rääkis Tasalain.

Enn Tasalain oma valdustes vägesid juhendamas.
Enn Tasalain oma valdustes vägesid juhendamas. Foto: Ants Liigus

Rahvusvaheliselt tunnustatud spordibaasi sünnipäevaks loetakse 18. märtsi 1976, kui alustati suusastaadioni rajamist ja võeti maha esimene puu. Kui Jõulumäe hing ajaratta just sinnapaika keris, meenutas ta, et kõik sai alguse sellest, kui ta toonase Pärnu 4. keskkooli õpetajana otsis kohta, kuhu lastega laagerdama minna.

Tahkuranna vallast pärit, sõideti sõudetreener Mihkel Leppiku Jawaga just sealseid metsaradu. Esimesena hakkas silma Kanamardi talu, mis osteti 800 rubla eest. Õige pea koliti sealt 700 meetrit eemale Jõulu mäe jalamile samanimelisse tallu.

“Tegelikult pidi selle ära ostma Tallinna leivakombinaat. Täitevkomitees arhitekt tuli minu juurde ja küsis: “Enn, mis ma teen? Kas panen allkirja alla?” Vastasin, et ole hea mees, ära kirjuta, hoia paar päeva kinni,” meenutas 82aastane sporditegelane, kes seejärel asus endale kambajõmme otsima.

Leidiski. Nimelt sai Tasalain jutule suure spordisõbra ja toonase Pärnu EPT juhataja Helmut Sinisaarega. Viimasena mainitu ostis koha EPT raha, 2500 rubla eest välja. Edasine on ajalugu.

Enn Tasalaini on korduvalt tunnustatud varemgi.
Enn Tasalaini on korduvalt tunnustatud varemgi. Foto: Sigrid Absalon

“Ma pole ühtki liigutust Jõulumäel teinud seepärast, et ma saaks mingisuguse tunnustuse. Absoluutselt, panen käe südamele!” rääkis Tasalain.

“Minu silma võtab märjaks, kui näen, et parkla on autosid täis ja rahvas läheb metsa harjutama. Tihtipeale on nii, et parkla on küll autodest pungil, aga kedagi näha pole. Kus see rahvas siis on?! Meil on nii palju eri võimalusi, et igaüks valib omale sobiva ja kaob metsa ära.”

Enn Tasalaini on tunnustatud eri autasudega, sealhulgas Pärnumaa vapimärk (1998), Tahkuranna valla vapimärk (2002), Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärk (2003), Norra Kuningriigi Buskerudi maakonna teenetemedal (2006), kultuurkapitali aastapreemia (2000), kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali aastapreemia (2009 ja 2014), riiklik spordi elutööpreemia (2014).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles