Linnaorkester toob juubelihooaja haripunktina taas lavale väntoreli ja laulvad näitlejad

Pärnu Postimees
Copy
Laulutsükli esmaettekanne toimus 23. märtsil 2010. Neli aastat hiljem valmis teosest DVD. 10 aastat hiljem, Pärnu linnaorkestri juubelihooajal on "Rändavad laulud" koos Karin Tammaru ja Sepo Seemaniga taas laval.
Laulutsükli esmaettekanne toimus 23. märtsil 2010. Neli aastat hiljem valmis teosest DVD. 10 aastat hiljem, Pärnu linnaorkestri juubelihooajal on "Rändavad laulud" koos Karin Tammaru ja Sepo Seemaniga taas laval. Foto: PLO

Juubelihõngulisel 30. hooajal avab Pärnu linnaorkester minevikulaeka ja toob homme taas lavale lummava laulutsükli “Rändavad laulud”, kus rändmuusikuteks kehastuvad laulvad näitlejad Sepo Seeman ja Karin Tammaru ning väntorelil mängib Ado Kirsi.

2003. aastal lavastas Madis Kalmet Endla teatris Charles Dickensi näidendi “Kilk koldel”, millele kirjutas muusika Tauno Aints. Etenduses oli ka mõningad laulud, mida esitas lavastuse läbiv tegelane, rändmuusikust jutustaja. Kalmeti sõnutsi liitsid need leierkastimehe laulud lavastuses argise ja igavikulise mõjusaks tervikuks. Aastaid hiljem meenusid Aintsile need paar lugu, tal tekkis idee seda materjali laiendada ning teha koostöös Kalmetiga üks iseseisev laulutsükkel. Idee kasutada väntorelit sai helilooja toona teatri- ja muusikamuuseumis töötavalt Risto Lehistelt, kes heliloojalt pilli tarbeks paari lugu küsis.

Kalmet on öelnud: „Lausa nägemuslikku inspiratsiooni kogesin Hollandis. Imearmsas Delfti linnakeses jalutades kostis kirikust Mozarti “Reekviem” ja kiriku taga kanali ääres mängis leierkastimees oma lihtsaid viisikesi. See oli nii kummastav ja mõjuv! Samal ajal kirikust kostev “kõrge” ja tänavanurgal helisev “madal” … Tegelikult on nad alati koos kõlanud ja kõrvuti eksisteerinud – professionaalne ja kõrgkultuurne ning rahvalik, igavikuline ja argine. Ja sellest kinnistus ka põhiidee ühendada sümfooniaorkester ja väntorel, virtuoos ja tänavamuusik, keeruline ja lihtne.”

Tauno Aintsi teoses «Rändavad laulud» on roll ka Sepo Seemanil.
Tauno Aintsi teoses «Rändavad laulud» on roll ka Sepo Seemanil. Foto: Taavi Kull

Laulutsükli „Rändavad laulud“ esmaettekanne toimus 23. märtsil 2010 Tallinnas Eesti muusika päevade festivalil, ka siis olid solistideks näitlejad Seeman ja Tammaru, väntorelil mängis Lehiste, dirigent oli Mihhail Gerts ning hääleseadja Zoja Hertz.

Pärnu kodupubliku ette jõudis teos 2011. aastal kogunisti kahel korral: kevadel linnaorkestri hooaja lõppkontserdil ja sügisel õpetajate päevale pühendatud kontserdil dirigent Jüri Alperteni juhatamisel. 2014. aastal valmis teosest DVD, mille videorežii tegi Argo Valdmaa ja valgusrežii Margus Vaigur, helirežissöör oli Tanel Klesment.

Pärnu linnaorkestri juubelihooaeg on inspireeritud värvidest ja seetõttu on igal kontserdil olnud mõni värviga seotud pealkiri. Juubelihooaja eelviimane kontsert kannab nime “Smaragdroheline” ja on kui muusikaline rännak looduses. Smaragdroheline sümboliseerib looduse värskust ja elujõudu, looduslähedane atmosfäär kajastub nii muusikas kui ka visuaalses kujunduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles