Pildid 160 tantsijat joonistasid Vallikääru aasale kajaka

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Rahvusvahelise tantsupäeva puhul tuli Pärnu Vallikääru aasale kokku üle 160 tantsija ning sealt juhuslikult mööda kõndinud turistid ja kohalikud said osa samalaadsest vaatepildist nagu üldtantsupeol: murule pandi numbrimärgid maha ning seejärel joonistusid aasale kajaka ja päikese kuju.

Rahvarõivaid tulid enne kevadpidu tuulutama kõik rahvatantsuansambli Kajaka tantsijad ning selleks puhuks õpiti – iga rühm vastavalt eale eri raskusastmega – selgeks täiesti uus tants, mille koreograafia mõtles välja ansambli kunstiline juht Ulla Helin-Mengel ning muusika ja sõnad mõtlesid välja ansambli kunagised tantsijad ja noored muusikud Mirjam ja Kätlin Kits.


“Ühes lendame” saabki Helin-Mengeli sõnutsi olema Kajaka päris oma lugu ja tants, mida ükski teine rühm vaevalt tantsima hakkab, sest nii sõnad kui liikumine on inspireeritud kajakast. “Näiteks: kui poisid tüdrukud üles tõstavad, imiteerivad tüdrukud tiibade liigutust,” kirjeldas ta.

Vallikääru aasal nähtud tantsu esitavad kajakad ka oma peatse kevadpeo finaalis Endlas ning tantsust valmib video.

Rahvatantsuansambli Kajaka tantsijad püüdsid Vallikääru aasal möödujate pilke. Nähtud tantsu "Ühes lendame" sõnad ja liikumine on inspireeritud kajakast.
Rahvatantsuansambli Kajaka tantsijad püüdsid Vallikääru aasal möödujate pilke. Nähtud tantsu "Ühes lendame" sõnad ja liikumine on inspireeritud kajakast. Foto: Erakogu

Rahvusvahelist tantsupäeva tähistatakse 29. aprillil alates 1982. aastast. Traditsiooni on ellu kutsunud UNESCO rahvusvaheline tantsunõukogu, et tähistada prantsuse tantsija ja ballettmeistri Jean-Georges Noverre’i (1727–1810) sünniaastapäeva. Teda loetakse akadeemilisele koreograafiale alusepanijaks.

Tantsupäeva tähistamine aitab märku anda suuremale hulgale inimestele, et tantsukogemus on omaette väärtus ja selle kunstialaga alustada ei ole mitte kunagi hilja. Rahvusvaheline tantsupäev aitab tuua tantsukunsti lähemale igaühele ning anda võimaluse kõigile huvilistele tantsimisest või tantsusündmusest osa saada.

Igal aastal teeb Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts tantsurühmadele üleskutse esitada sel päeval üle Eesti üht tantsu meie enda varasalvest, tänavu on selleks Põhja-Eestis levinud tants “Ingliska”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles