Pärnumaalased on ühed usinamad rekonstrueerimistoetuse taotlejad

Sirle Matt
, ajakirjanik
Copy
Kõige rohkem taotlusi väikeelamute rekonstrueerimiseks on siiani laekunud Harjumaalt, seejärel Pärnu- ja Tartumaalt.
Kõige rohkem taotlusi väikeelamute rekonstrueerimiseks on siiani laekunud Harjumaalt, seejärel Pärnu- ja Tartumaalt. Foto: Dmitri Kotjuh

Eelmisel nädalal avanenud väikeelamute rekonstrueerimistoetusele on esitatud 675 taotlust, kuid pool jagamisele minevast summast on veel alles.

Enamik taotlusi esitati esimesel päeval, järgnevatel päevadel taotluste maht üha vähenes ning viimase viie päeva keskmine taotluste arv on vaid 12. Taotlusi on esitatud kogusummas umbes 13,3 miljonit eurot. Vooru eelarve on ligikaudu 28 miljonit.

Ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) ja KredExi eluaseme ja energiatõhususe osakonna juhi Triin Reinsalu teatel selgub nõuetekohaste taotluste arv alles menetluse käigus: nendega pisteliselt tutvudes on ilmnenud, et toetust on küsitud vales määras või ka tegevusele, mida sellest meetmest ei toetata. Ent kõik need, kes on praeguseks tingimustele vastava taotluse esitanud, saavad tema kinnitusel toetust.

Pärnumaalt on laekunud 65 taotlust kogusummas 1,57 miljonit eurot, mis on maakondade võrdluses suuruselt teine summa. Harjumaalt küsitakse 244 taotlusega 3,85 miljonit eurot ja Tartumaalt 74 taotlusega 1,49 miljonit eurot. Ülejäänud maakondadest on toetuse küsijaid vähem.

Toetust saab küsida üksikelamu ja kuni kahe korteriga elamu või ridamaja renoveerimiseks nii osaliselt kui ka terviklikult. Osalisel renoveerimisel on toetuse määr 20 protsenti ja maksimumsumma 20 000 eurot. Tervikliku renoveerimise korral oleneb toetuse määr ja maksimumsumma elamu asukohast. Pärnumaal on see kuni 50 000 eurot ja kuni 50 protsenti tööde maksumusest. Väiksem on toetuse määr Talllinnas ja Tartus ning nende ümbruses.

Kuna toetuse eesmärk on suurem energiatõhusus, on toetuse saamiseks kõige olulisem tingimus elamu energiaklassi paranemine. Terviklikul renoveerimisel peab maja jõudma C-energiaklassini. Leebemad nõuded kehtivad kultuuriväärtuslike elamute renoveerimisel, piisab edenemisest ühe klassi võrra, näiteks F-ist E-ni.

Väikeelamute renoveerimise toetust saab taotleda riigi tugiteenuste keskuse hallatavas e-toetuse keskkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles