Video Vibulaskja Reena Pärnat olümpiapileti lunastamise järel: Olen väsinud, väga väsinud

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Reena Pärnat sõitis ühes treener Siret Luigega Saksamaale Essenisse kindla eesmärgiga: teenida pääse Pariisi olümpiamängudele.
Reena Pärnat sõitis ühes treener Siret Luigega Saksamaale Essenisse kindla eesmärgiga: teenida pääse Pariisi olümpiamängudele. Foto: Eckhard Frerichs/world Archery

Saksamaal Essenis vibulaskmise Euroopa kvalifikatsiooniturniiril asus kolme Pariisi olümpiamängude pileti nimel võistlustulle 65 naist. Selleks turniiriks põhjalikult valmistunud ja kindla eesmärgiga Essenisse sõitnud pärnulanna Reena Pärnat jõudis sihile: ta võistleb sel suvel Pariisi olümpiamängudel! 

"Väsinud, väga väsinud," kirjeldas Pärnat oma enesetunnet paar tundi pärast kvalifikatsiooniturniiri lõppu. Ta nentis, et nähtavasti põhjustab seda tohutu pingelangus, ehkki võistlus isegi kurnas kahe päeva vältel nii füüsiliselt kui ka vaimselt. 

Oma sihile lähemale rühkimine oli pärnulannale nagu sõit Ameerika mägedel. Ta selgitas, kuidas pinge läheb vahetult enne duelli algust lakke, matši ajal tuleb selle kõigega toime tulla ja head lasud sooritada, kuni eduka duelli järel saabub rahulolu. "Aga siis tuleb uus ring ja hakkad uuesti seda kõike läbi elama," lausus ta. "See tekitabki lõpuks selle väsimuse."

Saabuval suvel ootavad Pärnatit ees tema kolmandad olümpiamängud. Oma olümpiadebüüdi tegi ta 18aastaselt 2012. aastal Londonis. Kolme aasta eest Tokyos sai temast esimene Eesti vibulaskja, kes on olümpiamängudel matši võitnud.

Esimest korda on Pärnat olukorras, kus suurimale jõuproovile pääsemine on kindel juba kevadel ja saab aegsasti selleks valmistuma hakata. "See oli meil treener Siret Luigega kindel eesmärk, et saaks siit olümpiakoha kätte, siis jääb aega rahulikult valmistuda," avaldas ta. "Väga põhjalikult valmistusime selleks võistluseks. Kunagi ei tea, kuidas läheb, aga see oli see võistlus, mille peale mõtlesime ja kust lootsime olümpiakoha saada."

Pärnat lasi eile eelringis tuulistes oludes 649 (322+327) silma, mis andis duellideks kõrge neljanda asetuse. Täpselt sama skoori kogus ukrainlanna Anastasia Pavlova, aga kuna tema lasi ühe kümne enam, pääses ta tabelis Pärnati ette kolmandaks.

Tänu eelringis saavutatud kõrgele kohale alustas Pärnat eile duelle kolmandas ringis, 1/16-finaalis. Ta läks seal vastamisi eelringis 35. tulemuse lasknud ja teises ringis turniiri alustanud poolatari Klaudia Plazaga. Pärnat võitis 6:2.

Eilses viimases matšis tuli pärnulannale vastu Taani naine Randi Degn, eelringi 13. Pärnat võitis kohe kaks seeriat ja läks 4:0 juhtima. Järgmised kaks seeriat lasi paremini taanlanna, seis 4:4. Viiendas seerias lasid mõlemad 28 silma ja kumbki sai tabelisse punkti – 5:5.

Nüüd pidid sportlased oma pingetaluvuse tõeliselt proovile panema, sest seisul 5:5 minnakse ümberlaskmisele: kumbki saab veel ühe noole. Kes paremini laseb, võidab. Degn tabas üheksat, Pärnati nool vihises üle rohelise staadionimuru 70 meetrilt kümnesse. Minimaalse eduga edenes sellest paarist veerandfinaali niisiis eestlanna.

"Mul oli lastes päris kindel tunne, isegi kui läksin ümberlaskmisele," rääkis Pärnat. "Säilitasin rahu, mõtlesin: "Lase kümnesse, sellest ehk piisab!" Nii läkski. Eks ärevust olnud kindlasti. Iga matš, mis mul eile ja täna oli, oli väga pingeline, aga küsimus ongi selles, kuidas sa selle pingega toime tuled, ja päris hästi tulin toime."

Pärnati tänane vastane veerandfinaalis oli rahvusvahelistelt võistlustelt kamaluga medaleid võitnud hollandlanna Gaby Schloesser (eelringi viies), olümpiamängude ja maailmameistrivõistluste segapaaride hõbemedalist ning Euroopa meister. Ent varasemad saavutused ei maksa siin midagi. Pärnat võitis 7:1.

Näib, et see duell läks ludinal. "Skoori mõistes küll, aga tunne oli ikka väga hull, sest ma teadsin, et kui ma nüüd selle võidan, saan kaks korda üritada olümpiakohta saada, aga kaotuse korral olnuks kõik lõppenud," avaldas Pärnat. "Pidin gaasi põhja vajutama ja selle duelli kindlasti võitma."

Kuna Pariisi olümpiale pääses selle turniiri esikolmik, tähendas poolfinaali jõudmine, et olümpiapilet oli duellivõidu kaugusel: pääsme kindlustamiseks piisas poolfinaali võidust, aga võimalus avanenuks veel pronksimatšiski.

Pärnati vastane poolfinaalis oli eelringi võitja (665 silma) türklanna Elif Berra Gokkir. Tema kindel soov oli juba poolfinaalis sihile jõuda. Kui seis oli 4:2 ja Pärnat juhtis neljandat seeriat 19:18, oli tal võimalus seeria viimase noolega võit ära vormistada. Ta pidanuks laskma üheksasse, aga nool maandus kaheksas. Seeria jäi viiki ja seisul 5:3 duell jätkus.

Et matš võita, pidi järgmine seeria jääma vähemalt viiki. Kui vastasel oli tablool 27 silma ja Pärnatil enne viimast noolt 18, lasi pärnulanna taas otsustavat noolt. Niisiis tuli lasta vähemalt üheksasse. "Mõtlesin: "Õpi nüüd sellest, mis sa enne tegid!"" kirjeldas ta, mis tema peas sel hetkel vasardas. Nool vihises üheksasse.

Pärnat võitis pineva matši 6:4, mis tähendab, et ta lunastas pääsme Pariisi olümpiamängudele.


Finaalis läks Pärnat vastamisi Austria sportlase Elisabeth Strakaga ja kaotas 2:6.

Peale Pärnati püüdlesid eestlastest Essenis olümpiaunistuse poole Triinu Lilienthal, Bessi Kasak ja Martin Rist. Lilienthal ja Kasak olid naiste võistluse eelringis vastavalt 35. ja 54. Duell-laskmisel lõppes mõlema turniir teises ringis. Rist oli eelringis 81 mehe hulgas 52. Temagi jõudis teise ringi.

Pärnat jääb nüüd Essenisse, sest samal staadionil algab kohe EM, homme toimuvad seal juba proovilaskmised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles