Jannseni preemia pälvib teda väga lähedalt tundev pärnakas

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Auhind antakse Elmar Tringile üle Johann Voldemar Jannseni 205. sünniaastapäeval Koidula muuseumis.
Auhind antakse Elmar Tringile üle Johann Voldemar Jannseni 205. sünniaastapäeval Koidula muuseumis. Foto: Ants Liigus/Koidula muuseum

Pärnu linnavalitsus otsustas määrata selle aasta Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna ja sellega kaasneva 5000 euro suuruse preemia Koidula muuseumi ja suupilliklubi Piccolo kauaaegsele juhile Elmar Tringile suure panuse eest Pärnu linna kultuuri- ja hariduselu rikastamisel.

Trinki teavad kõik kui Koidula muuseumi juhatajat, kes on elanud oma rolli üdini sisse. Kui mõnel argihommikul muuseumi aknast sisse piiluda, võib silmata Jannseni vormi riietunud meest, kümmekonda mudilast ning tindipotte ja sulgi – käsil on ajastuhõnguline ja kaasahaarav Papa Jannseni koolitund.

Kahe siinse suurvaimu, Lydia Koidula ja tema isa Johann Voldemar Jannseni pärandi hoidmist ja tutvustamist peab Trink oma elutööks. Ponnistused, et Koidula muuseum tõuseks fööniksina tuhast, on vilja kandnud. Trink on pühendunud, kirglik, täpne ja rikkaliku teadmiste pagasiga. Ta on kõrgelt hinnatud Koidula ja Jannseni teemade konsultant, toetades aktiivselt telesaadete tegijaid, uurijaid ja koolinoori uurimistööde koostamisel. Ta teeb seda südamega ning tihti oma vabast ajast, ootamata midagi vastu.

Trink on alati aktiivselt toetanud Vana-Pärnu keskuse ja Ülejõe seltsi ettevõtmisi. Ülejõe ja Vana-Pärnu rahvas on saanud omale kogukonnakeskuse, mille üle uhkust tunda. Tringi taganttorkimisel on muusikute, tantsijate, teatritegijate, koolide ja vabaühenduste kirev seltskond Koidula muuseumi ja aia pärast taasavamist kiiresti omaks võtnud ning see on kujunenud üheks Eesti moodsamaks ja armsamaks kirjanike muuseumiks. Siin tähistatakse riiklikke ja kohalikke tähtpäevi, toimuvad teatrietendused, kontserdid ning näitused ja pedagoogilised programmid. Koidula lapsepõlvekodus on sündinud lavastused “Viru laulik ja Koidula” ning “Koidulahing”.

Tringi ja kaasteeliste koostöös on kujunenud traditsiooniks üleriigiline etluskonkurss koolinoortele ja täiskasvanutele. Selle läbi hoiab ta elus etluskunsti ja Koidula luule lugemist. Peale selle toimub Tringi eestvõttel muuseumis kirjanduslike kohtumiste sari, mis toob pärnakateni Eesti tuntud kirjanikud ja kultuuritegelased.

Pärnuga on Trink seotud 1982. aastast, mil ta asus Tallinna riikliku konservatooriumi lavakunstikateedri järel näitlejana tööle Lydia Koidula nimelisse Pärnu draamateatrisse, nüüdsesse Endlasse. Sellest ajast alates on ta aktiivselt osalenud Pärnu kultuurielus ühtlasi kooliteatri pedagoogi, muusiku ja varieteeartisti, õhtujuhi ning festivalide korraldajana. Endlas kutsus ta ühe algatajana ellu koolinoorte teatristuudio.

Tema tegevuste haaret suupilliklubi Piccolo eestvedajana näitab rahvusvaheline suupilli- ja lõõtspillifestival, Pärnu Harmonica festivali peakorraldaja ja kunstiline juht on Trink 2001. aastast. Festival on tänini suurim ja tuntuim kogu Ida-Euroopas ning toonud Piccolole, Pärnu linnale ja Eestile tuntust kogu maailmas.

Trink on pikaaegne heategevusürituste eestvedaja, teda on autasustatud Lionite teenetemärgi Rukkilille medaliga. Ta on pälvinud näitlejana teatriliidu aastapreemia (Rein Saluri “Minekus” Lembitu osatäitmise eest), ta on mitmekordne kultuurkapitali ja Pärnu kultuuripreemia laureaat, Pärnu teenetemärgi kavaler, Pärnumaa aasta haridus- ja kultuuritegelane ja Jakobsoni preemia ning muuseumihariduse arendaja auhinna laureaat.

Auhind antakse Tringile üle 16. mail kell 17 traditsiooniliselt Koidula muuseumis, avaliku sündmusega tähistatakse ühtlasi Eesti laulupidudele ja ajakirjandusele alusepanija Jannseni 205. sünniaastapäeva. 13.–19. maini toimub Koidula muuseumis papa Jannseni nädal ning selle puhul toimub seal muidki üritusi.

Pärnu linn annab Johann Voldemar Jannseni nimelist auhinda välja alates 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles