Suli ohvriks langesid nii taksojuht kui heauskne Smart-ID-kasutaja

Pärnu Postimees
Copy
Kunde Tartumaalt Pärnusse sõidutanud sohver sai tünga.
Kunde Tartumaalt Pärnusse sõidutanud sohver sai tünga. Foto: Urmas Luik

Taas jõudis politseisse kaks avaldust, kus inimestel vähese vaevaga nahk üle kõrvade tõmmati. Pühapäeval tehti mitmesajaeurone külm arve taksojuhile. Teisipäeval teatas pärnakas, et väljapetetud PIN-koodide abil võeti tema nimel tuhandeid eurosid laenu.

Pühapäeval teatas pettusest kliendi Elvast Pärnusse sõidutanud taksojuht. Ligikaudu 150 kilomeetri pikkuse sõidu eest lubas lubas mees tasuda sularahas. Sihtkohta jõudes ütles klient, et läheb kortermajja raha tooma. Tagasi ta enam ei tulnudki ja nii jäi sohvril teenuse eest saamata 205 eurot.

Juhtunu asjus algatati kriminaalmenetlus kelmust käsitleva seadusepügala alusel. Säärase teo eest ootab rahaline karistus või kuni kolmeaastane vangistus.

Teisipäeval andis Pärnus elav naine politseile teada, et aprilli alguses sai ta telefonikõne vene keelt kõnelevalt naiselt, kes esines telefonifirma töötajana. Helistaja väitis, et naise telefoniteenuse leping hakkab lõppema. Selle uuendamiseks küsiti temalt isikuandmed ja Smart-ID PIN-koode, misjärel võeti tema nimel 4000 eurot laenu.

Möödunud kuul tehtud petukõnes paluti pärnakal edastada helistajale oma isikuandmed ja paroolid.
Möödunud kuul tehtud petukõnes paluti pärnakal edastada helistajale oma isikuandmed ja paroolid. Foto: Aivar Aotäht

Juhtumit uuritakse kriminaalmenetluse käigus, mis algatati arvutikelmuse paragrahvi alusel. Sellise teo eest määratakse rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles