Rein Veidemann Eestluse allikas – Johann Voldemar Jannsen 205

Rein Veidemann
, MTÜ Academia Pernaviensise juhatuse liige, Tallinna ülikooli emeriitprofessor
Copy
Rein Veidemann mainis Koidula muuseumi aias peetud kõnes, et Johann Voldemar Jannsen on ulatunud üle oma ajast ja järgnevastki.
Rein Veidemann mainis Koidula muuseumi aias peetud kõnes, et Johann Voldemar Jannsen on ulatunud üle oma ajast ja järgnevastki. Foto: Urmas Luik

Kõne Johann Voldemar Jannseni 205. sünniaastapäeva tähistamisel Koidula muuseumis 16. mail 2024.

„Tere, armas eesti rahvas!“ Niisuguse luulevormis pöördumisega alustas Johann Voldemar Jannsen 5. juunil (ukj 17. juuni) 1857 ilmuma hakanud ja pideva eestikeelse ajakirjanduse algust tähistanud Perno Postimehe esimest numbrit. Tervitus, mis kuulutas sümboolselt rahvusliku ärkamisaja algust ning millele järgnenud värsivormis juhtkirjas sõnastati väljaande eesmärk – olla valgustaja, endast teadliku rahva ühendaja ning tuua maailmas toimuv kodukamarale. See lause kirjutati esmalt Pärnus, siinsamas majas, tänapäeva mõistes Jannseni kodukontoris ja ühtlasi koolimajas.

Kirjutatuna kuulub „Tere, armas eesti rahvas!“ samasugust mõõtu eesti põhilausete repertuaari, nagu seda on Henriku Liivimaa kroonikas esimese eestikeelse jäljena „Laula, laula, pappi” või Kreutzwaldi pöördumine „Kalevipoja” alguses „Laena mulle kannelt, Vanemuine” või Oskar Lutsu „Kevade” alguslause „Kui Arno isaga koolimajja jõudis, olid tunnid juba alanud”.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles