GRAAFIKUD JA PILDID Millist ilma ennustavad selleks suveks loodusmärgid ja millist ilmamudelid?

Copy
Loodusvaatleja Jaan Kalda jutu järgi viitab see, kui konnad koevad madalama veetasemega kohas, sellele, et suve esimene pool tuleb sajusem.
Loodusvaatleja Jaan Kalda jutu järgi viitab see, kui konnad koevad madalama veetasemega kohas, sellele, et suve esimene pool tuleb sajusem. Foto: Urmas Luik

Kas tänavu jaanipäeval sajab vihma, lörtsi või paistab hoopis päike? Milline suvekuu on kõige soojem? Nendele küsimustele vastavad loodusmärkide järgi ilmavaatlusi tegev Jaan Kalda, keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna juhtivspetsialist Külli Loodla ja atmosfäärifüüsik Marko Kaasik.

Ilmatark Jaan Kalda elab Kurgja lähedal paksus metsas. Kui talveilma prognoosis ta esimest korda seapõrna pealt, siis suvise ennustuse tegemisel vaatleb ta peamiselt konnade kevadist käitumist.

Ilmatarga väitel näitab see, kui konnad koevad kõrgema veetasemega tiigis, et tuleb põuane suvi. Konnad pidavad tunnetama, et muidu jäävad kullesed kuivale. Milline olukord valitseb aga sel aastal?

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles