Pärnakas lõpetas EMil Eesti naisjõutõstjate pika medalipõua

Märt Pilme
, reporter
Copy
Karmen Kaljula püstitas EMil viis Eesti rekordit.
Karmen Kaljula püstitas EMil viis Eesti rekordit. Foto: International Powerlifting Federation

Pärnust pärit Karmen Kaljula purustas Luksemburgis viis Eesti rekordit ja pälvis varustusega jõutõstmise Euroopa meistrivõistlustel pronksi. Nõnda lõppes maarjamaalaste pikk medalipaus: viimati teenisid Eesti naised kogusumma medali 16 aastat tagasi.

Kuni 76kiloste naiste konkurentsis mõõtu võtnud Kaljula sai kükkimises kirja teisel katsel 205 kilo. Esimene katse (200 kg) ebaõnnestus ning kolmandal katsel püütud isikliku rekordi (215 kg) kordamine jäi sel korral tehnilise vea tõttu kirja saamata.

Lamades surumises õnnestus 30aastasel pärnakal nii esimene (165 kg) kui teine katse (170 kg), mis mõlemad olid Kaljulale Eesti rekordi ületused. Kolmas katse 175 kilogrammiga ebaõnnestus. Siiski tõi 170 kilo eestlannale üksikala ehk lamades surumise kulla.

Karmen Kaljula leivanumber on lamades surumine. 
Karmen Kaljula leivanumber on lamades surumine. Foto: International Powerlifting Federation

Jõutõmbes alustas Kaljula 185 kilogrammiga, ent teisel katsel õnnestus tal teha juba 197,5kilone jõutõmme. 205 kilo peal kadus tal tõmbe lõpus tasakaal ja katset ei loetud, mistõttu möödus eestlannast rootslanna Frida Wik.

Kogusummaks kujunes Kaljulal 572,5 kilogrammi, mis tähistas  Eesti rekordit ja EM-pronksi. Hõbeda teenis Wik (575 kg) ja kulla norralanna Marte Elverum (650 kg). Eelmine eestlanna medal EMilt pärines 2008. aastast, kui pronksikarva autasu sai kaela Inna Terasmaa.

Kaljula avaldas ühismeedias, et äsjane mõõduvõtt oli talle kaheksas tiitlivõistlus. Neist viies on ta heidelnud pronksi eest. “Kuid alati olen liiga napilt pidanud konkurentidele alla vanduma. Surumise eest olen nüüd medaleid võitnud ja isegi jõutõmbes, aga see kõige olulisem – medal kogusumma eest – oli seni jäänud võtmata,” teatas pärnakas, kes nüüd Luksemburgis selle tembu ära tegi.

Kaljula astub uuesti võistlustulle novembris, kui Islandil toimuvad maailmameistrivõistlused.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles