Jan Uuspõld jätkab mehe portreteerimisega

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Uuspõld etenduses "Vanaisa".
Jan Uuspõld etenduses "Vanaisa". Foto: Karl Kermes

Eeloleval esmaspäeval, 16. aprillil saab Pärnu Endla teatris esimest korda vaadata Jan Uuspõllu uut monoetendust “Vanaisa”, mis jätkab varasemate monolavastuste temaatikat mehe olemusest.

“Vanaisaga” lavastajadebüüdi teinud Monoteatri juhi Karl Kermese kinnitusel on “Vanaisa” tinglikult kolmas osa Monoteatri lavastuste reas mehe elu teemal.

“2009. aastal alguse saanud teater käsitles esimesel aastal mehe elu varast etappi menukas monolavastuses “Ürgmees”, kus Jan Uuspõld vaagis põhjalikult meeste ja naiste erinevusi,” meenutas Kermes. “2010. aasta märtsis tõi Monoteater lavale komöödia “Isa”, mis viis publiku noore mehe kohati hullumeelsesse eluperioodi, mil toimus suur muutus: perre oli sündimas laps. Värskes etenduses jõuab publiku ette mehe elu järgmine oluline etapp, kus mehest ja isast on saamas vanaisa.”

Peaosatäitja Uuspõllu teatel on vanaisa viiekümnendates härra, kelle elu on sealmaal, et hakkavad tekkima east tingitud iseärasused.

“Muutuste keeris on äkiline ja kiire ning paneb vanema mehe möllama,” kirjeldas Uuspõld. “Ta võib küll tajuda, et ei ole enam nii kiire, kui mõnikord ei pruugi tal igapäevastes arusaamistes olla õigus. Vahel unustab ta asju rohkem kui varem, kuid avalikult ei ole ta nõus seda tunnistama. Talle vaatab siiani peeglist vastu täiuslik mees.”

Aga just nüüd, kui lapsed on suured, kodu mõnusalt tühi ja lõpuks ometi on aega endale ja naisele, hakkab see kõik eelkirjeldatu ootamatult endast teada andma.

“Ilmselt just sellepärast otsustab vanaisa võidelda lõpuni ja jääda kõigest hoolimata olukorra peremeheks,” lisas Uuspõld. “Selle tekstiga töötades oleme Kermesega proovisaalis tihti seisnud, silmad imestusest suured, ja mõelnud, et on ikka uskumatu vana ... Ta on vahel lihtsalt ootamatult järsk ja tundub, et tal puudub suur ports taktitunnet.”

“Vanaisa” teksti autor on islandlane Bjarni Haukur Thorsson, kes kirjutas ka viimasel kahel aastal Monoteatri lava täitnud ja ülimenukaks osutunud monokomöödia “Isa”. Teksti tõlkis Kadre Vaik. Muusikalise kujunduse eest hoolitses Jarek Kasar, visuaalid ja graafika lõi Mihkel Uba koos Varmstudioga.

Peale Jan Uuspõllu pakub nauditava rolli Tallinna Linnateatri näitleja Piret Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles