Meeldetuletus Suitsetajatele seatud piirangud kehtivad ka veipijatele

Copy
E-sigaretil puudub ebameeldiv lõhn ja maitse, mistõttu tajutakse seda vähem ohtlikuna nii iseendale kui ka kõrvalseisjatele.
E-sigaretil puudub ebameeldiv lõhn ja maitse, mistõttu tajutakse seda vähem ohtlikuna nii iseendale kui ka kõrvalseisjatele. Foto: Shutterstock

E-sigarettide suitsetamine ehk veipimine on keelatud samades kohtades kus tavasigarettide suitsetaminegi. See piirang on mõeldud tubaka- ja nikotiinitooteid mittetarvitavate inimeste tervise kaitseks.

"Tasub teada, et kõik, kes viibivad veipija lähedal, hingavad sisse samu ohtlikke kemikaale kui e-sigareti tarvitaja," hoiatab tervise arengu instituudi (TAI) uimastite ja sõltuvuse osakonna vanemspetsialist Tiina Kuusik.

Tänavapilti jälgides on siiski näha, et teadlikkus selles suhtes on endiselt üsna madal ning seaduse nõuet eiratakse sageli. TAI ja tervisekassa ühine kampaania "Hoia õhk puhas" tuletab meelde, et inimesed järgiksid neile seadusega kehtestatud reegleid ega ohustaks oma tegevusega kõrvalseisjate tervist.

Oluline on ka mittetarvitajate suhtumine avalikus ruumis veipimisse, sest e-sigarette kasutab tegelikult väike osa ühiskonnast. Kuusik soovitab veipijatele julgelt ja sõbralikult märku anda, et nad läheksid eemale ja austaksid teiste inimeste õigust puhtale õhule.

Kohad, kus nii suitsetamine kui ka veipimine on keelatud, sätestab tubakaseadus. Kui suitsetamiskeeld laste- ja noorteasutustes, meditsiinikeskustes, kauplustes, ühistranspordis või ootealadel on üldiselt paremini teada, siis sama keeld kehtib ka näiteks jalakäijate tunnelis.

Üks põhjusi, miks suitsetamiskeelu aladel kiputakse just veipimisse leebemalt suhtuma, võib peituda selles, et e-sigaretil puudub ebameeldiv lõhn ja maitse, mistõttu tajutakse seda vähem ohtlikuna nii iseendale kui ka kõrvalseisjatele. Kuid nii nagu tubakasuitsuga, lendub ka e-sigarettide tarvitamisel mürgiseid aineid, mis sissehingamisel võivad kõrvalseisjate tervist kahjustada, põhjustades näiteks hingamisteede haigusi. E-sigareti aerosool saastab õhku lenduvate orgaaniliste ühenditega, nikotiini, lõhna- ja maitseainete ning raskmetallidega. E‑sigarettide aerosoolijäägid ladestuvad sarnaselt tavasigaretiga nii riietele kui pindadele.

Tagasi üles