Galerii avamisest Lihula mõisas näeb koolinoorte vingemaid vinüülplaadi kujundusi

Copy
  • Helikandjatele erilisemad kujundused loonud noored said auhinnaks vinüülimängija.
  • Noorte kujundusi hindas žürii Ewert Sundjast muusikakriitiku Siim Nestorini.

Paljud Eesti artistid ei pea enam pead vaevama oma järgmise albumi kujunduse pärast: noored tegid selle töö juba ära.

Lihula mõisas avatud näitusel “Helikandja nägu” saab uudistada, milliseid vinüülplaatide kujundusi on noored loonud.


Eesti kunstikoolide liit, klubi ProCultura ning Lihula muusika- ja kunstikool korraldasid muusikahuvilistele õpilastele üleriigilise helikandjate ümbriste kujundamise konkursi, kuhu laekus kokku 492 tööd. Võistlus toimus kolmes vanuseklassis (7–11, 12–15, 16–19 eluaastat) ning kahes kategoorias: kindla artisti plaat ja väljamõeldud artisti (või enda) plaat.

Jaan Kristjan Petersoni töö.
Jaan Kristjan Petersoni töö. Foto: Erakogu

Konkursi žürii koosseisu kuulusid muusikud Argo Vals ja Ewert Sundja, muusik ja kommunikatsiooniekspert Heiko Leesment, muusikakriitik ja ajakirjanik Siim Nestor, graafik Anu Juurak, disainer Hannes Paesoo ning Eesti kunstikoolide liidu noorteühenduse liige Lisethe Niilus.

Konkursile saabunud tööde rohkus üllatas nii korraldajaid kui žüriid. Eesti kunstikoolide liidu kommunikatsioonijuhi Rita Proosi jutu järgi on väga rõõmustav, et muusika nii paljusid noori kõnetab.

“Meie eesmärk oli õpilastele seda suurepärast kunstivormi tutvustada, sest praegusel voogedastusplatvormide ajastul ei pruugi paljud noored muusika füüsiliste vormidega, nagu seda on helikassetid, vinüül- ja CD plaadid, kokku puutuda ega märgata ka artistide suurepäraseid albumikujundusi. Helikandjate kujundused on aga üks osa muusika ja artistiga suhestumisest ja mõtestamisest,” arutles Proos.

Lihula mõisas avatud näitusel "Helikandja nägu" saab uudistada, milliseid vinüülplaatide kujundusi on noored loonud.
Lihula mõisas avatud näitusel "Helikandja nägu" saab uudistada, milliseid vinüülplaatide kujundusi on noored loonud. Foto: Sven Tupits

Vanema vanuserühma võitja, 16aastane Jaan Kristjan Peterson Tallinna Pelgulinna gümnaasiumist sai alles näituse avamisel teada, et tema on üks kolmest peaauhinna võitjast, kui talle vinüülimängija kätte anti. Peterson on ka ise noor muusik, kelle võidukujundus oligi talle endale kui artistile kujundatud. Spotifyst leiab tema ning ta albumikujunduse artistinime Nightcare alt.

Elsa Makarova töö.
Elsa Makarova töö. Foto: Erakogu

Näitusele pääsesid kolme Pärnumaa õpilasegi tööd, Pärnu kunstide kooli õpilase Elsa Makarovi albumikujundus Andres Adamsoni juhendamisel, Tene-Liis Evarti vinüülikujundus Julia Tootsi juhendamisel ning Meribel Mikkuse töö, tema õpib Lihula muusika-ja kunstikoolis.

Nestor lisas, et kõik konkursile esitatud tööd on omamoodi ägedad ja muusikast huvitumine armas juba iseenesest.

“Südame pani uudishimust põksuma, milliseid vanemaid, aastatetaguseid artiste praegused koolilapsed plaadiümbriste vääriliseks peavad,” avaldas ta.

“Loogilisemate rollarite (the Rolling Stones), AC/DC, ABBA, Queeni, Anne Veski ja Ivo Linna kõrval leidus sellised artiste nagu Velvet Underground & Nico, The Smiths, Mazzy Star, Joy Division, Ruja, NWA, Kiss, The Cure, MF Doom, Sade, Kukerpillid, Will Smith, Bob Marley, Ghost, Weezer, Inner Circle, J.M.K.E., Crystal Castles, Obituary, Todd Rundgren, Ray Charles, The Goo Goo Dolls, Frankie Valli & The Four Seasons, Radiohead, Billy Joel, Elton John,” loetles Nestor konkursile esitatud artiste.

Lihula mõisas avatud näitusel "Helikandja nägu" saab uudistada, milliseid vinüülplaatide kujundusi on noored loonud.
Lihula mõisas avatud näitusel "Helikandja nägu" saab uudistada, milliseid vinüülplaatide kujundusi on noored loonud. Foto: Sven Tupits

Proos järeldas, et kodumaine muusika on noortele lähedane, kuna ligemale 30 Eesti artisti helikandja sai uue näo.

“5MIINUST, Puuluup, Vennaskond, ERSO, villemdrillem, NÖEP, Räpina Jack, Trad Attack ja paljud teised Eesti artistid ei pea enam pead vaevama oma järgmise albumi kujunduse pärast, sest noored on nende eest juba suure töö ära teinud. Samuti on värske kujundus loodud Eesti hümnile,” leidis ta. Ja lisas, et tuntud tegijate kõrvalt sündis kujundusi väljamõeldud artistidele ja autorite enda tulevikualbumitele, olgu nad siis veel artistid oma unistustes või juba oma esimesi lugusid kirjutavad muusikud.

Näitusele pandi ligemale 40 tööd, mis žürii arvates silma paistsid.

Tagasi üles