Kolja Blacher ja Tallinna kammerorkester naasevad Pärnusse maailmaklassika kontserdiga

Pärnu Postimees
Copy
Kolja Blacher ja Tallinna kammerorkester. Blacher mängib Guarneri del Gesù viiulil (u 1730), millel on varem maailma suurtel lavadel kontserte andnud legendaarne Pinchas Zukerman.
Kolja Blacher ja Tallinna kammerorkester. Blacher mängib Guarneri del Gesù viiulil (u 1730), millel on varem maailma suurtel lavadel kontserte andnud legendaarne Pinchas Zukerman. Foto: Rene Jakobson

Üks hinnatumaid viiulisoliste, Berliini Filharmoonikute kauaaegne kontsertmeister Kolja Blacher soleerib sel nädalal Pärnu kontserdimajas koos Tallinna kammerorkestriga.

Blacher mängib Guarneri del Gesù viiulil (u 1730), millel on varem maailma suurtel lavadel kontserte andnud legendaarne Pinchas Zukerman.

Viimati sai Blacheri ja Tallinna kammerorkestri esinemist Pärnus kuulata 2017. aasta Pärnu muusikafestivali avakontserdil. Seekord tuleb esitamisele Beethoveni, Bruchi ja Mendelssohni looming. ​2023.-2024. hooajal on Blacher Tallinna kammerorkestri juures resideeruv solist ja dirigent. Berliinist pärit ja baltisaksa juurtega tippsolisti viiulimängus toovad kriitikud esile erakordset kõla ja muusika interpreteerimise oskust. Tallinna kammerorkestri mängijad nimetavad tähelepanuväärseks Blacheri ausat musitseerimist.

Blacher nimetab enda muusikuteel oluliseks murdepunktiks õppima asumist New Yorgi Juillardi muusikakooli, kui ta oli vaid 15aastane. “Mina tulin oma keskeurooplase veendumustega, et Mozartit ja Beethovenit võib ainult teatud kindlal viisil mängida, kuni mõistsin – pidin ise leidma, kuidas ma Mozartit või Beethovenit interpreteerin,” avaldas muusik.

Pärast maineka Juillardi kooli lõpetamist sai Blacherist Berliini Filharmoonikute kontsertmeister aastateks 1993-1999, millest ta lõpuks loobus, et pühenduda rahvusvahelisele solistikarjäärile. Selle kõrval on ta viimased 24 aastat pühendunud viiuli eriala õpetamisele esmalt Hamburgis ning seejärel Berliini mainekas Hanns Eisleri nimelises muusikakoolis, kuhu on eestlastest pääsenud õppima Andres Kaljuste, Kristiina Poska, Hans Christian Aavik, Robert Traksmann. Viimased viis aastat on Blacher tegelenud solisti rolli ümbermõtestamisega ning andnud kontserte kaksikrollis solisti ja dirigendina.

Kolja Blacheri isa Boris Blacher (1903–1975) oli baltisaksa juurtega helilooja, kes kasvas üles multikultuurses keskkonnas, kus räägiti nii saksa, eesti, vene, inglise, hiina kui ka itaalia keelt.

2014. aastal oli Tallinna kammerorkester kaastegev Arvo Pärdi autoriplaadil “Adam’s Lament”, mis tõi dirigent Tõnu Kaljustele Grammy.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles