Mati Sutt “Kuni su küla veel elab, elad sina ka ...” ehk Kolm mõtet õppeaasta kokkuvõtteks

Pärnu linnavolikogu liige ja Jõõpre kooli direktor Mati Sutt. 
Pärnu linnavolikogu liige ja Jõõpre kooli direktor Mati Sutt. Foto: Mailiis Ollino

Kooliaasta on läbi saanud ja noortel aeg hakata koguma energiat, et juba alla kolme kuu pärast taas tarkust taga nõudma asuda. Nad on tublid olnud ja puhkuse ära teeninud!

Koolipersonalile ei tähenda suvi küll pikka puhkust, kuid siiski on tegu natuke rahulikuma ajaga, et valmistuda järgmiseks õppeaastaks ja muidugi kokku võtta eelmine.

Kuidas korrastada koolivõrku?

Sel õppeaastal on taas olnud tavapärasest rohkem juttu koolivõrgu korrastamisest ja paistab, et kired ei vaibu niipea. Üksikjuhtumitesse takerdumata leian, et maa- või külakool peab olema ja ka jääma, sest ta pole keskus ainult õpilastele-õpetajatele, vaid kogu külarahvale. Ja kui kool suudab seda rolli täita, koondubki küla ümber kooli. Mida väiksem kool, seda suurem võimalus, aga ka vajadus ja kohustus on kogukondliku koostöö ehk sünergia järele. Ikka seepärast, et kui säilib kool, ei hääbu külagi.

Sellise koostöö poole oleme meie Pärnu linna väikseimas põhikoolis Jõõpre koolis aastakümneid püüelnud. Keskuslinn on lähedal ja suurlinna tuled kumavad õhtul koduakendesse, lausa meelitavad! Selleks et olelusvõitluses püsima jääda, peab kool pakkuma peale heade tulemuste, vaikse ja rahuliku õpikeskkonna veel midagi. Oma koolis tundub mulle, et oleme selles suhtes õigel teel. Palju eri võimalusi, näiteks kunsti- ja muusikaõpe Audru huvikooli filiaalina, näitering, laulukoor ja rahvatants, samuti sportimine. Võimla on pealegi avatud nii koolinoortele kui vanematele õhtutundideni! Peale selle ringid lapsevanematele ja  kogu külale! Siinkohal tänusõnad kohalikule omavalitsusele!

Tagasi üles