Juriidika ei lase EKRE fraktsioonil oma liikmetele ust näidata

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu linnavolikogu tänasel istungil kerkis päevakorda fraktsioonist väljaarvamise juriidika.
Pärnu linnavolikogu tänasel istungil kerkis päevakorda fraktsioonist väljaarvamise juriidika. Foto: Ketlin Hamburg

Pärnu linnavolikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimees Robert Kiviselg viibis tänasel istungil seitse minutit teadmises, et endised erakonnakaaslased Helle Kullerkupp, Priit Sutt ja Edmond Penu on volikogu suurimast fraktsioonist välja arvatud, kuni saali jõudis teadmine, et juriidiliselt pole see korrektne. Partei sisetüli järel eraldi tee valinud volinikud peavad jätkama esinduskogus ühise nimetaja all.

Nimelt ütleb Pärnu linna põhimäärus, et liikme võib fraktsioonist välja arvata kõigi ülejäänud fraktsiooni liikmete ühisel otsusel, mis on nende kõigi allkirjastatud. Kullerkupu, Suti ja Penu fraktsioonist väljaarvamise avaldusel oli viis allkirja.

Pärnu linnasekretär Taavi Käärid selgitas, et korraga ei saa fraktsioonist välja arvata mitut liiget ja neist igaühe kohta tuleb teha eraldi otsus. Seega peaks üheksaliikmelisest Pärnu linnavolikogu EKRE fraktsioonist ühe liikme väljaviskamisotsusele kirjutama alla kaheksa ülejäänut. Kui see nõue täidetud pole, ei saa kedagi välja arvata.

Linnasekretär märkis, et muidu võib tekkida olukord, kus üks  liige teeb ettepaneku, et arvab üheksa kaaslast fraktsioonist välja, paneb sellele allkirja ja otsus ongi sündinud.

Kiviselja arvates on linna põhimäärusesse kirja pandud nõue õigustühine, sest seda saab tõlgendada ka nii, et kellegi fraktsioonist väljaarvamiseks on vaja tema endagi allkirja.

“Põhimõtteliselt, et inimene oma fraktsioonist välja arvata, peab ta sellele ka ise alla kirjutama,” esitas Kiviselg oma versiooni linna põhimääruse tõlgendamisest. “Peame seda õigustühiseks nõudeks, kuna volikogu ei saa oma korraldustega niimoodi fraktsiooni töösse sekkuda. Linnasekretär tõlgendab põhimäärust oma suva järgi. Reaalsuses ei loe sealt välja, et väljaheidetav ise ei pea allkirjastama, küll aga kõik teised.”

Tagasi üles