Tuleohutusülevaatuse nõude on täitnud alla viiendiku neist, kel lasub see kohustus

Pärnu Postimees
Copy
Päästeauto. Pilt on illustreeriv.
Päästeauto. Pilt on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

Alates 2021. aastast on suuremate büroo-, tööstus- ja laohoonete ning garaažide omanikel kohustus tellida tuleohutusülevaatus, kuid seda on täitnud vaid 19 protsenti kohuslastest.

Kohustus puudutab umbes 9200 ehitist. Tuleohutusülevaatust seda tüüpi hoonetes teevad erasektori spetsialistid, kes hindavad ehituslikku tuleohutust ja ka seda, kui teadlikud on ohutuse eest vastutajad nõuetest.

"Meid teeb murelikuks, et ettevõtjate suhtumine tuleohutusse on nii leige. Ometigi on ülevaatuse eesmärk, et tuleohutus oleks tagatud ning elud ja vara säiliks. Õnnetusi juhtub ja paraku on viimaste aastate jooksul olnud selliseid tulekahjusid, kus põleb maha kellegi elutöö ja kahjud ulatuvad miljonitesse," ütles päästeameti ohutusjärelevalve osakonna ekspert Georg Kalde.

Läinud aastal toimus üle Eesti kasutusel mitteeluhoonetes 158 tulekahju, neist 97 tööstus- ja laohoonetes, kaheksa garaažides ning 11 kontorites. Varaline kahju ulatus üle 8,1 miljoni euro.

Päästeamet tellib uuringu, et saada täpsemalt teada, mis on saanud kohustuse täitmisel takistuseks ning mida tuleks teha, et eesmärgid ikkagi täidetaks.

Uuringut rahastab siseministeerium ja see valmib 2024. aasta lõpuks.

Tagasi üles