Rait Maruste Uus koolihoone iseenesest ei taga veel kvaliteetset haridust

Rait Maruste
, Endine riigikohtunik (RE)
Copy
Lääneranna kooli plaanitav hoone Lihulas. Kavandi autor on Kauss Arhitektuur OÜ.
Lääneranna kooli plaanitav hoone Lihulas. Kavandi autor on Kauss Arhitektuur OÜ. Foto: Kauss Arhitektuur OÜ

Hiljuti, 26. juunil saatis Lääneranna vallavanem Ingvar Saare kohalikele elanikele tutvumiseks valla üldplaneeringu ja keskkonnamõju strateegia hindamise eelnõu. Selle saatesõnas kirjutab vallavanem Saare, et «kahaneva ja vananeva rahvastiku tingimustes …» jne. Seega tunnistab vallavanem ametlikus strateegiadokumendis, et valla potentsiaalne õpilaskond väheneb ja seegi vähene elab hajali suurel territooriumil. See on tõsi ja kooskõlas üldise riikliku rahvastiku statistikaga.

Ometi, olles vastakuti selle demograafilise tõsiasjaga, tahab seesama vallavalitsus volikogu esimehe lükkamisel ja volikogu koalitsiooni heakskiidul ehitada Lihulasse umbes 12 miljonit eurot maksva koolihoone. Laenukoormus viiakse sellega maksimumi ehk 80 protsendini. See on üksnes ehitamine, rahastus ei sisalda minu teadmist mööda veel koolimaja sisustust. Sellekski kulub üksjagu raha.

Jättes kõrvale plaanitavad trikitamised ehitamise rahastusega, juhin tähelepanu mõnele põhimõtteliselt olulisele tahule. Teen seda heas usus ja soovis pöörata valla rahva tähelepanu probleemidele, millega elanikud peaksid arvestama.

Tagasi üles