Lahkus armastatud kunstiõpetaja Silvia Nõukas

Pärnu Postimees
Copy
Silvia Nõukas (13. mai 1947 - 1. juuli 2024)
Silvia Nõukas (13. mai 1947 - 1. juuli 2024) Foto: Pärnu kunstide kool

Pärnu kunstide kool andis kurbusega teada, et 1. juulil lahkus meie hulgast kauaaegne ja armastatud kunstiõpetaja Silvia Nõukas.

Silvia Nõukas sündis 13. mail 1947. aastal Sindis. Lõpetanud Pärnu 1. keskkooli, sai ta kunstihariduse toonases Tallinna pedagoogilises instituudis. Ta on aastaid olnud Pärnu linna kunstiõpetajate ainesektsiooni esimees.

Tänu Silvia Nõukase aktiivsusele, tähelepanelikkusele ja kohusetundlikule töössepühendumisele käidi ainesektsiooni liikmetega tema eestvedamisel paljudel enesetäienduslikel kunstinäitustel ja külastati muuseume mujal maailmas. Nõukas tegi ka Pärnu kihelkondade rahvarõivaste raamatu kunstniku–illustraatori töö.

“Kolleegid pidasid Silviat suure tähega Inimeseks, kelle juurde sai alati minna, kui oli vaja midagi tähtsat läbi arutada. Tal oli tänu oma suurele elukogemusele alati midagi tarka ja kasulikku öelda. Silvia Nõukas oli õpetajana äärmiselt mitmekülgne ja uuendusi otsiv, samuti toetav ja inspireeriv kaaslane.

Ta innustas oma õpilasi osa võtma arvukatest konkurssidest ja näitustest. Õpilased pidasid teda siiraks, abivalmis ja hoolivaks õpetajaks, kes jagas lahkelt oma teadmisi, andis nõu ja piisavalt vabadust ise mõelda ja tegutseda. Õpetajana motiveeris ta lapsi väärtustama maailmas rahu ning hindama ja mõistma kultuuride mitmekülgsust,” märgib Pärnu kunstide kool.

“Silvia Nõukas oli igas mõttes Õpetaja. Tema õpilaste hulgast on sirgunud silmapaistvaid kunstnikke, aga mis kõige olulisem, empaatilisi ning enese- ja kultuuriteadlikke inimesi.”

2017. aastal pälvis Silvia Nõukas LC Pärnu Koidula maailmaparandaja stipendiumi huvihariduse kategoorias. 2018. aastal sai ta aga Pärnu linna teenetemärgi silmapaistva tegevuse eest kunstiõpetaja ning illustraatorina.

Tagasi üles