Kolumn Sekeldused annavad suvele maitse

Copy
Kui näete märki “Teetööd”, hingake korra rahulikult sisse ja sukelduge suvisesse seiklusesse.
Kui näete märki “Teetööd”, hingake korra rahulikult sisse ja sukelduge suvisesse seiklusesse. Foto: Eeva Kaun

Pärast jaanipäeva on kohe aru saada, et suvi on Pärnusse jõudnud, tõdes autoroolis olnud kolleeg, kui pühadejärgsel nädalal sai Pärnu kesklinnast ranna rajooni poole teed otsitud ja tavapärase marsruudi asemel tuli seigelda uueks disainitud tänavarägastikus.

Ehkki päike paistis erakordselt eredalt ja konditsioneeritud sõiduriistas istuda oli tunduvalt mõnusam kui palavaga vantsida, nii et higimull otsa ees, ei andnud suve päralejõudmisest märku aina punasemaks värvuv termomeeter, vaid uue rütmi leidnud linna liikluspilt, mis teetööde, tänavate sulgemise ja ümbersõitudega on midagi hoopis erinevat sellest, mis ülejäänud üheksal kuul linnas liikudes vastu vaatab.

Pea peale pööratud liiklus ja teetööd on suve süda ja hing ning defineerivad suvepealinna sama võimsalt kui liivarand, meri ja muulid. Mitmel pool linnas kaikuv ekskavaatorite mürin, pinnasetihendajate tekitatud vibratsioon ja teerullide metallsilindrite alt leviv värske asfaldi lõhn annavad kokku suve maitse.

Teetööd on terviselegi kasulikud. Teaduslikult on tõestatud, et inimene vajab päikesevalgust ja värsket õhku. Kui tavapärane bussipeatus on ajutiselt kolitud paarsada meetrit edasi, on see suurepärane võimalus jalutada ja oma D-vitamiini annus kätte saada. Samuti aitavad teetööd lihvida sotsiaalseid oskusi – see on hea võimalus suhelda teetöölistega, liikluskorraldajatega või mõne segaduses jalakäijaga, kellega koos teekonda jagatakse.

Tagasi üles