Pärnus lõi öökuninganna lahti õied, mis pakuvad silmailu aastas ühel ööl

Sirle Matt
, ajakirjanik
Copy
Eve Raigi kasvatatud öökuninganna õitses rikkalikult ka mullu, aga varasematel aastatel pole 15aastasel taimel korraga nii palju õisi avanenud.
Eve Raigi kasvatatud öökuninganna õitses rikkalikult ka mullu, aga varasematel aastatel pole 15aastasel taimel korraga nii palju õisi avanenud. Foto: Eve Raik

Pärnus Luha tänaval puhkes õide Eve Raigi kasvatatud umbes 15 aastat vana öökuninganna.

Lill õitses rikkalikult kaks ööd järjest, 28. ja 29. juunil. 28. juunil avanes korraga kaheksa õit, järgmisel sai imetleda seitset. Varem avanesid õied paari kaupa. Kokku oli öökuningannal sel aastal õisi umbes 30. Omaniku hinnangul on üks õis veel puhkemas.

Eelmisel aastal avanes samal lillel korraga kõige rohkem kümme õit. Raigi öökuninganna ehk suureõieline kuukaktus on õide puhkenud igal aastal enam-vähem samal ajal, jaanipäeva paiku, aga mitte alati nii vägevalt.

Üheks ööks avanev õis lõhnab hästi ja läheb lahti õhtul umbes kella kaheksa paiku ja sulgub järgmisel hommikul kella üheksa ajal.

Perenaise sõnutsi käisid külalised õisi vaatamas. Oma peregi imetles neid. Öökuningannat ei ole Raigi seletuse kohaselt keeruline hooldada: ta kastab seda nagu teisi lilligi aeg-ajalt vedelväetisega. Suvel hoiab taime viinamarjamajas ja talvel jahedas toas.

Öökuninganna looduslik leviala on Kesk-Ameerika Mehhiko ja Lõuna-Ameerika troopilistes metsades. Öökuninganna on kiiskavvalgetes toonides ja lõhnav selleks, et tolmeldajad, näiteks nahkhiired, taime lihtsalt ja kiiresti üles leiaks.

Tänavu avanes Pärnus Luha tänaval öökuningannal korraga kõige rohkem kaheksa õit, seejärel seitse.
Tänavu avanes Pärnus Luha tänaval öökuningannal korraga kõige rohkem kaheksa õit, seejärel seitse. Foto: Eve Raik
Tagasi üles