PILDID JA VIDEO Jaan Roose ületas 3,6kilomeetrisel tasakaaluliinil Messina väina ja tegi maailmarekordi, aga ametlikku tippmarki ei sündinud (1)

Copy
Jaan Roose kõndis maailma kõige pikemal, 3646 meetri pikkusel tasakaaluliinil üle Messina väina.
Jaan Roose kõndis maailma kõige pikemal, 3646 meetri pikkusel tasakaaluliinil üle Messina väina. Foto: Matteo Mocellin/red Bull

Uulus elav Eesti slackline'i-sportlane ja Hollywoodi kaskadöör Jaan Roose on läinud ajalukku kui esimene inimene, kes ületas jalgsi Itaalia Messina väina. Seda Sitsiiliat Mandri-Itaaliast eraldavat väina ühendas maailma kõige pikem, 3646 meetri pikkune tasakaaluliin.

Roose läbis teekonna umbes kolme tunniga, ületades praeguse maailmarekordi 2710 meetriga. Kukkumine viimasel 80 meetril takistas tal aga ametlikult uut maailmarekordit püstitamast.

"Tunnen end "jaantastiliselt", olen üliõnnelik, väsinud ja kurnatud. Aga ma tegin ajalugu! Kõndisin 3,6 kilomeetrit üle Messina väina! See oli pikk jalutuskäik, algusest lõpuni üllatusi täis, raskusi oli, aga ilm oli hea! Ootasin rohkem tuult,” avaldas Roose vahetult pärast saavutust.

Messina väin, kitsas Vahemere kanal, eraldab Itaalia Calabria piirkonda Sitsiilia saarest. Mõte selle väina ületamisest tundus sajandeid niisama müütiline kui Homerose teoses "Odüsseia" kirjeldatud legendid, kus merekoletised Scylla ja Charybdis tekitasid neis vetes ohtlikke keeriseid. Kuid Roose eesmärk oli muuta see unistus reaalsuseks, kõndides kahe ikoonilise teraskonstruktsiooni vahel.

Kolmapäeval hommikul tõusis Roose Itaalia mandrilinnas Villa San Giovannis 265 meetri kõrgusel asuvasse torni, mis ületab Itaalia kõrgeima pilvelõhkuja kõrgust.
Kolmapäeval hommikul tõusis Roose Itaalia mandrilinnas Villa San Giovannis 265 meetri kõrgusel asuvasse torni, mis ületab Itaalia kõrgeima pilvelõhkuja kõrgust. Foto: Gabriele Seghizzi/Red Bull

Kolmapäeva hommikul tõusis Roose mandrilinnas Villa San Giovannis 265 meetri kõrgusel asuvasse torni, mis teeb silmad ette isegi Itaalia kõrgeimale pilvelõhkujale. Kell 8.45 astus ta tasakaaluliinile, et alustada ülekõndi vaid 1,9 sentimeetri laiusel liinil, mis on pikem kui 30 jalgpalliväljakut.

Pärast tasakaaluliini madalaimal lõigul, veepinnast 100 meetri kõrgusel kõndimist, alustas Roose viimast etappi, kus tõusis 130 meetri kõrgusele Sitsiilia Torre Faro torni lõpp-punkti, kuhu ta jõudis kell 11.42.

Jaan Roose ületaas tasakaaluliinil Messina väina.
Jaan Roose ületaas tasakaaluliinil Messina väina. Foto: Matteo Mocellin/red Bull

Vaid 80 meetrit enne finišit kukkus Roose tasakaaluliinilt alla. Hoolimata sellest, et läbitud distants ületas varasema maailmarekordi 2710 meetrit, nõuavad spordiala reeglid uue rekordi kinnitamiseks distantsi täielikku läbimist ilma kukkumiseta. Seega muutis tema kukkumine viimasel osal kehtetuks selle, mis olnuks märkimisväärne uus maailmarekord.

Kolmetunnine väinaületus nõudis Rooselt peale erakordse tasakaalu ja keskendumise ka jõudu ja vastupidavust, et trotsida kõva tuult ja 28kraadist temperatuuri.

Roose läbis teekonna ligi kolme tunniga, ületades praeguse maailmarekordi 2710 meetrit. Kukkumine viimasel 80 meetril takistas tal aga ametlikult uut maailmarekordit püstitamast.
Roose läbis teekonna ligi kolme tunniga, ületades praeguse maailmarekordi 2710 meetrit. Kukkumine viimasel 80 meetril takistas tal aga ametlikult uut maailmarekordit püstitamast. Foto: Matteo Mocellin/red Bull

Roose valmistus maailmarekordi tegemiseks üle poole aasta. Tema karm režiim hõlmas vaimset ja füüsilist treeningut Austrias Red Bull Athlete Performance Centeris, põhjalikku varustuse katsetamist ja ohtralt harjutamist.

Kolmetunnine teekond nõudis Rooselt lisaks erakordsele tasakaalule ja keskendumisvõimele ka jõudu ja vastupidavust.
Kolmetunnine teekond nõudis Rooselt lisaks erakordsele tasakaalule ja keskendumisvõimele ka jõudu ja vastupidavust. Foto: Gabriele Seghizzi/red Bull

Messina väina ületavat Rooset sai näha otseülekandes, mis pakkus eksklusiivseid kaadreid tema uskumatust katsumusest kõrgustes. Need visuaalid tutvustasid selle ajaloolise teo ettevalmistust, proovikive ja võidukäike, pakkudes vaatajatele põhjalikku ülevaadet teekonnast saavutuseni.

Slackliner Jaan Roose.
Slackliner Jaan Roose. Foto: Urmas Luik

32 aastane Roose on kolmekordne slackline’i maailmameister ja ainus sportlane, kes läbi aegade on tasakaaluliinil kahekordse tagurpidi salto teinud. Ta on püstitanud arvukalt maailmarekordeid. Tema tähelepanuväärseid oskusi on demonstreeritud Hollywoodi filmides ja lavastustes, sealhulgas filmides "Assassin’s Creed" (2016) ja "Wonder Woman 1984" (2020). Siiski polnud ta kunagi proovinud midagi nii nõudlikku kui Messina väina ületamine.

Tagasi üles