Arvustus Öös on asju. Linnaorkestri suurest hüppest Pärnu muusikafestivalil

"Öös on asju" – nii pealkirjastas oma teose Mati Unt. 14. Pärnu muusikafestivali öökontserdil sai asjaks meie oma Pärnu linnaorkester, kellele see oli esimene suur hüpe kodulavalt Euroopa tippu kuuluva festivali pealavale.

54 aastat tagasi korraldasid Neeme Järvi ja Ilmar Tõnisson Ludwig van Beethoveni 200. sünniaastapäeva tähistamiseks esimese Pärnu muusikafestivali.

Teiseks maamärgiks sai 30 aastat tagasi Loit Lepalaane loodud professionaalne Pärnu linnaorkester (PLO) ning kolmas suur ja võimas maamärk on ju 23 aastat vana, Aivar Mäe ja Linda Madaliku ehitatud Pärnu kontserdimaja – Eesti parim kontserdisaal.

Järvi ja Tõnisson ei osanud sellist arengut uneski näha, aga nüüd on nad seda näinud ilmsi Euroopa tippmuusikasündmusena, kuhu tänavu sõitis kohale umbes 400 tippmuusikut, viis orkestrina, ja maailma tähtsolistid.

Sellisesse seltskonda oli kutsutud ka linnaorkester oma vastse peadirigendi Henri Christofer Aaviku juhatusel, solist Maarika Järvi (flööt). Sellistel eksperimentidel on tavaks joosta lati alt läbi. Festivali karmi kõrva Paavo Järvi usaldust ei kuritarvitatud ja kvaliteedilatt ületati esimesel katsel ja varuga.

Tagasi üles