Galerii Pärnu muusikafestival püstitas publikurekordi

Copy

Lõppakordini jõudnud 14. Pärnu muusikafestivali kontserte väisas kümne päeva jooksul pea 13 000 külastajat ning festivali ajal jälgis Pärnu muusikafestivali TV veebiülekandeid 19 081 vaatajat 72 riigist.

“Ainuüksi festivali viimasel kontserdil oli ligemale 900 inimest saalis ja 3000 vaatajat üle veebi, mis teeb Pärnu muusikafestivalist ühe suurema publikuhuviga klassikalise muusika sündmuse Eestis,” kommenteeris Pärnu muusikafestivali peakorraldaja Kristjan Hallik.


Festivali lõpusõnad ütles peakorraldaja Kristjan Hallik.
Festivali lõpusõnad ütles peakorraldaja Kristjan Hallik. Foto: Kaupo Kikkas

Halliku sõnade kohaselt kasvatas festivali 13 000 väljamüüdud piletit silmnähtavalt Pärnus puhkajate arvu.

“Pärnu kontserdimaja ei mahutakski suuremat hulka publikut saali, kuid seekord tõid korraliku kasvu publikuarvus igaõhtused otseülekanded Pärnu muusikafestivali veebi-TV vahendusel, mille vaatajaskond oli ka oluliselt rahvusvahelisem kui mullu. See tähendab, et oleme Eesti suvepealinna festivaliga astunud suure sammu rahvusvahelisse muusikamaailma,” avaldas ta.

“See, et levib teadmine, et Eestis luuakse vana Euroopa kultuuriruumile olulist väärtust, (mis jällegi ka tänase koalitsioonileppe vaatest) on oluline Eesti konkurentsivõime tõstmiseks, kuid tänasel päeval kindlasti ka selleks, et vajadusel seda väärtust tulla kaitsma,” märkis Hallik Pärnu muusikafestivali viimase kontserdi lõpukõnes.

​Võrreldes eelmise aastaga oli tänavuse Pärnu muusikafestivali publiku hulk saalis 3000 võrra suurem ning veebist jälgis festivali otseülekandeid 10 000 vaatajat rohkem.

2024. aastal tõi Pärnu muusikafestivali kümme päeva väldanud programm publiku ette 400 muusikut ja viis orkestrit, dirigendid Neeme Järvi, Paavo Järvi ja Kristjan Järvi, rahvusvahelised tippsolistid Ksenija Sidorova, Hans Christian Aaviku, Alisa Weilersteini, Kirill Gersteini, Indrek Leivategija, Tuuri Dede, Maarika Järvi ja Tähe-Lee Liivi, tipptasemel klassikalise muusika kontserdiprogrammi ja mitu Eesti heliloojate uudisteoste maailmaesiettekannet.

14. Pärnu muusikafestivali eredamad hetked. Ksenija Sidorova.
14. Pärnu muusikafestivali eredamad hetked. Ksenija Sidorova. Foto: Kaupo Kikkas, Tõiv Jõul, Taavi Kull

Festivaliga samal ajal toimusid Pärnus iga-aastane Järvi akadeemia dirigeerimiskursus ning keel-, puhk- ja löökpillide meistrikursused, millega festival panustab noorte muusikaharidusse ja innustab noori andekaid muusikuid oma eriala õppimist jätkama ja tulevikuvõimalusi nägema.

Pärnu muusikafestivali TVs on kõik kontserdid jätkuvalt tasuta järelvaadatavad ja -kuulatavad. Samuti on kõik festivali õhtuste kontsertide otseülekanded kuulatavad Klassikaraadiost. Järgmine Pärnu muusikafestival toimub tuleval suvel 16.–25. juulil.

Tagasi üles