Lugejakiri Pärnu rannabuss on oivaline, kuid tulevik on tume

Copy
Sõitjad suvisel liinil Haigla-Supelrand-Haigla. 
Sõitjad suvisel liinil Haigla-Supelrand-Haigla. Foto: Mailiis Ollino

Oivaline buss nr 2 vaimustab kõiki, kes elavad "äärelinna pärapõrgus" ehk ranna rajoonis, väljaspool (Tal)linna väravat. Suurepärane võimalus jõe ja mere kolmnurgas elavatele liikumisraskustega eakatele käia poes, arstil ja rannas jalgu leotamas, otsides kuumusele leevendust. Nii hea on minna lähikonnas peatuva bussi peale, sest teekond Ringi tänava lõpust lähima peatuseni teatri juures on nii pikk. See suvi on olnud õnnelik aeg – kõik liikumismured lahendatud ja mitte ainult minul.

Kord kuulsin selja taga istuvate väärikas eas prouade vestlust: "Olen nii rõõmus, et veel elu lõpupäevil on mul võimalik Räämalt naisteranda pääseda." Nad mõlemad kiitsid seda bussiliini ja rääkisid, kuidas jõuavad täpselt selle ajaga, kui buss taas peatusse saabub, nautida Pärnu pärlit ehk meie unikaalset liivast ja madala sooja veega randa. Sain aru, et üks neist käib lausa kaks korda päevas: hommikul, kui pole veel väga palav, ja õhtul.

Tahan selle suurepärase võimaluse eest tänada Pärnumaa ühistranspordikeskuse juhatajat Andrus Kärpukit, sest tema lubas kunagi selle probleemiga tegelda, muidugi teisigi, tänu kellele bussi nr 2 uus teekond sai teoks, ja ka bussijuhte, kes seda liini sõidavad, sest pole lihtne laveerida nendel kitsastel tänavatel pargitud autode vahel.

Aga olen ikka eestlaslikult mures, mis saab suve lõppedes. Hirmutab tume tulevik. Peagi saab see lõbu otsa ja siis on liikumisvõimaluste nappus jälle letil. Pikk teekond teatri peatusesse – kas jaksan veel? Mõistan, et samal teekonnal, kus liigub praegu buss nr 2, on muidugi talvel lumega võimatu sõita ja ka randa enam asja väga pole. Aga … 

Mul oleks küll selline arglik ettepanek: äkitsi on võimalik panna näiteks üks või isegi kaks bussi tunnis läbima minu mälestustes varem olnud peatusi nagu endine postimaja ehk Akadeemia 7 ja Koidula park?

Akadeemia tänava peatus oleks oluline Pärnu elanikele, kes külastavad pensioniametit, käivad ravil (talvel soodsam) nii Tervises kui Viikingis, TÜ Pärnu kolledži ja Mainori õppekeskuse üliõpilastele ning muidugi eakatele, kes elavad eelmainitud piirkonnas.

Järgmine peatus oleks Koidula park. Koidula pargi ümbruses asub ju meil lausa neli kooli: Vanalinna põhikool, Sütevaka humanitaargümnaasium, Kuninga tänava põhikool ja Waldorfi kool. Usun, et kõik vanemad rõõmustaksid, kui nad ei peaks lapsi autoga kooli viima, ning ehk vähendaks see ka üldist autoga sõitmist: linnad ju taotlevad autostumise vähendamist aktiivselt.

Pealegi asuksid need peatused piisavalt laiadel tänavatel ega segaks tavaliiklust, samuti ei asetseks ühegi elamu ees. Üks buss võiks Koidula peatusest suunduda turule ja teine Aia tänavale ehk randa.

Usun, et selliseid mõtteid on mõlgutanud kaaslinlasedki. Ehk täitub minu soov liikuda vähema vaevaga. Ehk leitakse selline võimalus ja ehk on nendest peatuskohtadest kasu meile kõigile.

Tagasi üles