Pärnu noored merekarud võitsid EM-hõbeda

Copy
Liise Väliste ja Andrias Sepp pälvisid EMil teise koha.
Liise Väliste ja Andrias Sepp pälvisid EMil teise koha. Foto: Nikos Pantis

Kreekas Thessalonikis purjetamise 470-paadiklassi juunioride Euroopa meistrivõistlustel osales 49 paatkonda üle maailma, teiste seas Pärnu jahtklubi tiim koosseisus Liise Väliste ja Andrias Sepp, kes saavutas U19-vanuseklassis viie duo hulgas teise koha.

Väliste rääkis Eesti jahtklubide liidu vahendusel, et EMil saadi kuue päeva jooksul purjetada nii vaiksetes kui tugevates tuuleoludes.

"Merebriis tekkis kõikidel päevadel ja ühelgi päeval sõit ära ei jäänud. Kõige raskem oli meile aga kindlasti kuumusega harjumine: temperatuur tõusis kohati üle 40 kraadi. Selles suhtes olid korraldajad aga väga kogenud ja vee peal meil pikalt oodata ei lastud. Ainukeseks eksimuseks võib lugeda lõunamaadele kohast tseremooniate hilinemist," rääkis 18aastane pärnulanna.

Väliste sõnutsi jäid nad ühes Sepaga resultaadiga rahule, sest võrreldes eelmiste võistlustega on toimunud areng.

"Kindlasti saanuks sõitudes kohati paremaid otsuseid teha ja kohta paremini kaitsta, kuid andsime endast parima – seekord pidime leppima hõbedaga. Suurimaks konkurendiks kujunes Itaalia meeskond: kuigi suutsime neid viies sõidus 11st edestada, jäid nad lõpuks meist siiski ette," rääkis Väliste.

Liise Väliste ja Andrias Sepp pälvisid EMil teise koha.
Liise Väliste ja Andrias Sepp pälvisid EMil teise koha. Foto: Looma Pictures

Kulla teeninud Itaalia duo Giada ja Sebastiano Amoroso kogus 11 sõiduga 142 kohapunkti. Pärnakad olid 154ga teised ning pronksi pälvisid türklased Medine Havva Tatlican ja Lütfi Çelepöven (189).

Eestisse naastes puhkavad Elise Umbi hoolealused natuke aega ja arendavad varustust. Seejärel hakatakse valmistuma Eesti meistrivõistlusteks ja osaletakse Eesti karikavõistlustelgi.

"Võib-olla satume ka mõnele väiksemale välisvõistlusele. Pikemas plaanis kavatseme osaleda järgmisel aastal juunioride EMil ja MMil ning loodame seal näha teisigi tiime Eestist, see võimaldaks meile toetust merel," avaldas Väliste.

Tiitlivõistlus toob Pärnusse Euroopa eliidi, Eesti presidendi ja Elisabeth II veesõiduki

Draakon on ühetaolise disainiga kiiljaht, mille võistkonda kuulub kolm liiget.
Draakon on ühetaolise disainiga kiiljaht, mille võistkonda kuulub kolm liiget. Foto: Gerli Tooming/Kalevi jahtklubi

2.–9. augustini seilab Pärnus Draakon-klassi Euroopa meistritiitli nimel 60 meeskonda 15 riigist.

Sündmuse muudab eriliseks tõsiasi, et võistlemas näeb kuninganna Elizabeth II-le ja prints Philipile kuulunud jahti Bluebottle. Ajalooline alus ehitati 1947. aastal ja sellega võistles kuninglik paar isiklikult. Nüüdseks on alus täielikult taastatud, osaleb aktiivselt võistlustel ja saavutab kõrgeid kohti.

Bluebottle sümboliseerib Briti mereväe traditsioone ja saavutusi. Kuninglikku jahtklubisse kuuluva aluse meeskond eesotsas kapten Graham Baileyga tutvustab meelsasti huvilistele nii kaunist jahti kui ka Briti meresõidutraditsioone.

Vana Maailma tšempionaadi pidulik avatseremoonia ja kontsert toimub 4. augustil kell 19 Pärnu jahtklubis, kus osaleb EMi patroon Eesti president Alar Karis.

"95aastane Draakon-klass on olnud osa Eesti purjetamise ajaloost aastakümneid. Euroopa meistrivõistlustega Pärnus saab see lugu juurde uue olulise peatüki," märkis Karis.

Mõõtu võetakse viiel võistluspäeval ja tšempionaat tipneb EM-tiitli üleandmisega 9. augustil jahtklubi lipuväljakul.

Võistlustulle asuvad meeskonnad Eestist, Saksamaalt, Soomest, Rootsist, Taanist, Norrast, Prantsusmaalt, Itaaliast, Suurbritanniast, Šveitsist, Austriast, Hollandist, Belgiast, Ungarist, Iisraelist, Türgist, USAst, Hongkongist ja Araabia Ühendemiraatidest.

Draakon on monotüüpse ehk ühetaolise disainiga kiiljaht, mille võistkonda kuulub kolm liiget. 1948. aastal sai Draakonist olümpiaklass, mis püsis suurvõistlusel 1972. aasta Müncheni olümpiani.

Rahvusvahelises Draakon-klassi liidus on registreeritud umbes 1400 jahti, millega on esindatud 31 riiki viiel kontinendil. Teist sama palju arvatakse olevat registreerimata jahte, millega seilavad harrastuspurjetajad üle maailma.

Tagasi üles