Riigimehe majalt haihtusid pronksist bareljeefid

Eesti silmapaistvaima põllumajandusteadlase ja Pärnu esimese maavanema Theodor Pooli kodumajalt Piistaoja külas on eemaldatud pronksbareljeefid, ennetamaks nende sattumist pahatahtlike kätte.
Eesti silmapaistvaima põllumajandusteadlase ja Pärnu esimese maavanema Theodor Pooli kodumajalt Piistaoja külas on eemaldatud pronksbareljeefid, ennetamaks nende sattumist pahatahtlike kätte. Foto: Urmas Luik

Piistaoja külale nime andnud talu kivihäärberi ukse kõrvale kinnitati 35 suve tagasi pronksbareljeefid, üks pühendatud Theodor Pooli ja teine Edgar Keevalliku tööle. Eesti  taasiseseisvumine oli alles ees, aga skulpturaalsete taieste avamisel lehvis lipumastis uhkelt sinimustvalge kangas.

Millal ligemale 100 elanikuga Piistaoja külas haihtusid riigimehe Theodor Pooli majalt kaks pronksbareljeefi, kohalikud täpselt öelda ei oska, kuid nad viitavad OÜ Selja suunas. Viidatud osaühing on küll ainukordsete taieste mahavõtmise taga, kuid põhjuse andis piirkonnas pahatahtlike “uudistajate” tegevus.

OÜ Selja on häärberi ja ümbritseva 3,38hektarise kinnistu omanik, kuigi elamumaa on koormatud isikliku tähtajatu kasutamise õigusega Pooli järeltulijatele.

Tagasi üles