Eesti superauto püstitas Pärnus rajarekordi

Copy
Eesti superauto Kalana püstitas Pärnus rajarekordi.
Eesti superauto Kalana püstitas Pärnus rajarekordi. Foto: Pille Russi

Regiooni suurim autode ja mootorrataste ringrajavõistlus Estonian Grand Prix pakkus Pärnus Porsche Ringil fännidele väärt vaatemängu.

Tippmargi püstitas Tõnis Vanaselja, kes Eesti superauto Oldbac Kalanaga tegi ringrajale tiiru peale 1.08,408ga. Varasem rekord oli samuti Vanaselja ja Kalana käes, kui mullusel üritusel läks kirja 1.09,111.

“Insenerid ja mehaanikud nägid aasta otsa vaeva: tegime rea väikseid muudatusi, mis andsid treeningul kokku kaks sekundit kiirema ringiaja,” märkis Vanaselja, kes pressis treeningul autost välja 1.07,2. “Nii kiiret aega rekordkatsel sõita ei õnnestunud, sest vihma oli sadanud ja rada palju libedam.”

Eesti superauto Kalana püstitas Pärnus uue rajarekordi.
Eesti superauto Kalana püstitas Pärnus uue rajarekordi. Foto: Pille Russi

Vanaselja tõdes, et auto ettevalmistus oli rekordsõidu üks pool. “Peale selle sai meil valmis Porsche Ringi 3D skannitud mudel, saan simulaatoris sõiduks valmistuda,” märkis ta.

Oldbac Kalana on kahekohaline superauto prototüüp, mille on välja töötanud Eestis tudengivormelist välja kasvanud insenerid.

Estonian Grand Prix oli ainus võistlus Eestis, kus sai stardis näha Hannes Soomerit (BMW). Maarjamaa äss ei petnud fännide ootusi ja võidutses superbike’ide sõidus. Küll tõdes Soomer, et öine paduvihm oli pidamist rajalt kõvasti vähemaks võtnud ja tugev tuul kahandas tuntavalt sõidukindlust. “Läksin kiiret aega sõitma, aga ei pääsenud rekordile lähedalegi,” tunnistas ta ja nimetas võidusõitu, kus tuuleiilid sõitjaid kohati kurvidest välja kanda ähvardasid, naljaga pooleks ellujäämiskursuseks. Soomerile Pärnus vastast polnud: eestlane edestas superbike’ide ja B1200 klassi ühissõidus teiseks tulnud lätlast Ivo Vinninšit 41,7 sekundiga. Kolmas oli Mait Vestel.

Hannes Soomer.
Hannes Soomer. Foto: Pille Russi

Ajalooliste vormelite võimsamas klassis Mondial triumfeeris lätlane Andris Grikis. Teine oli Taavi Kuul ja kolmas Jaak Kuul. Vormel Easterni teises sõidus edestas Kalev Nurmik (Estonia 21) Sten Subanit (Estonia 23), avasõidus oli seis vastupidine.

Mootorrataste Superstock 600 klassis jäi võit suvepealinna, kui Vihuri tiimi esindaja Hugo-Brent Freimann (Yamaha) läks kohe sõitu juhtima ja edestas viimaks Jaanus Saarmaad 10,5 sekundiga. Kolmanda koha pälvis võitja klubikaaslane Selyn Kazakova (Yamaha).

Estonian GP oli autodele Soome meistrivõistluste ja Eesti karikavõistluste ning mootorratastele Eesti ja Läti meistrivõistluste etapp.

Tagasi üles