Algav Pärnu kirjandusfestival meenutab ka Arvo Valtonit

Copy
Lydia Koidula kuju saab kirjandusfestivali ajaks omale pähe kauni lillepärja.
Lydia Koidula kuju saab kirjandusfestivali ajaks omale pähe kauni lillepärja. Foto: Haide Rannakivi
  • Korraldaja: See on Pärnu kultuurikiht, mis on nii tummine ja paks. Ja see kõik on kusagil olemas.

Äsja värskendatud Koidula pargis ning Ülejõel Koidula muuseumis toimub laupäeva keskpäevast südaööni taas Pärnu kirjandusfestival ning seda korraldaja Merle Jantsoni sõnutsi tuttavas vormis teemalavadega, nagu rahvas on harjunud.

Tulevikku vaadates loodab ta, et tekib ükskord võimalus luua Brackmanni parki ka algusest peale plaanis olnud tõlkekirjanduse ala ning ala “Kas see on kirjandus?”, mis hõlmaks piiripealseid teemasid meemidest sotsiaalmeedia ja AI-ni.

Mullune Pärnu kirjandusfestival Koidula pargis.
Mullune Pärnu kirjandusfestival Koidula pargis. Foto: Haide Rannakivi

Kahe festivaliala vahel, kesklinnast Ülejõele kohtuma kirjandusperedega sõidutab rahvast tänavugi luulebuss. Iga kord muudab asukohta öötund kirjaniku kodus, sel aastal on selleks paigaks Ringi 13, kus asus tänavu 120. sünniaastapäeva tähistava Heiti Talviku vanematekodu.

“Mulle tohutult meeldib kaevata, ja kui huvitavad on need lood!” jagas Jantson oma salainfot, kuidas tal õnnestub märgistamata kodudki üles leida. “See on Pärnu kultuurikiht, mis on nii tummine ja paks. Ja see kõik on kusagil olemas.”

Seekord leidis ta õlekõrre ajalookultuuri ajakirjas Tuna ilmunud Kristi Metste artiklist “Pärnu–Pariis–Amsterdam. Hella Talviku kirjad vanematele ja vendadele 1927–1940”, kus on kirjeldatud Heiti ja tema õe Hella vanemate kokkusaamist ning Pärnusse kolimist. 1915. aastal ostsid nad Brackmanni (praegu Ringi) tänavale maja, kus Heiti ema Elfriede Talvik elas kuni surmani.

“Talvikute kodus oli salong, kus käisid Endla teatri näitlejad ja kaunishinged koos, Elfriede mängis klaverit. Aino Kallas on öelnud: “Küll mina tahaksin näha, mis kahe seesuguse inimese lastest saab.” Et kas neist tulevad vaimuhaiged või geeniused?” avaldas Jantson.

“Sellega on vist nii, et neis majades, mis kunagi kirjanikele kuulusid, elavadki meeldivad ja vaimsust väärtustavad inimesed,” on korraldaja kinnitust mööda majade nüüdsed elanikud öötunni toimumisse suhtunud alati väga positiivselt. Talvikute koduõuele loovad teise ilmasõja eelse maailma Kaili Viidas, Ott Kilusk, Carita Vaikjärv ja Janek Vadi.

Üllar Saaremäe on kutsutud Pärnu kirjandusfestivalile seoses täpselt kuus aastat tagasi Rakveres toimunud üldluulepeoga ning Jaan Söödiga kahasse kavaga, mis hakkab peale esimesest eestikeelsest luuletusest.

Indrek Koff, Eva Koldits, Jan Kaus ja Toomas Täht saanud eelmisest festivalil ülesastumisest sellise loomepalangu, et tegid pärast seda loomelaagri ning tulevad nüüd rahva ette täiesti uue “Stiiliharjutuste” kavaga.

Põnevaid esinejaid on veel, pika päeva lõpetab muusika, mil mõte sees, ehk Tõnu Trubetsky ja Vennaskond.

Mullune Pärnu kirjandusfestival Koidula pargis. Indrek Koff, Eva Koldits ja “Stiiliharjutused”.
Mullune Pärnu kirjandusfestival Koidula pargis. Indrek Koff, Eva Koldits ja “Stiiliharjutused”. Foto: Haide Rannakivi

“Mis kirjandusfestivali kontekstis ei ole iseenesestmõistetavad ning on just pärnakatele hästi olulised – mõttekojad,” märkis Jantson. Beach Grindi esindaja, abilinnapea Ene Tähe, muusik Heiko Leesmendi ja teema tõstatanud Kristel Voltenbergiga jätkatakse arutelu teemal, kus võiks toimuda Pärnu suurüritused. Teine mõttekoda puudutab kultuuri rahastamise probleeme ning sinna on kutsutud ka Viljandi pärimusmuusika festivali ja Intsikurmu festivali korraldajad.

Tänavusele kirjandusfestivalile oli kutsutud Arvo Valton.

“Elu on pakkunud mulle võimalusi suhelda väga suurte inimestega. Kuulsin eile tema abikaasa käest, et siiatulek oli ka Arvo Valtonile endale väga oluline. On hea mõelda, et niivõrd eakas kirjanik oli oma mõtlemises-ütlemises nii noor ja vaimuvärske ning ta läks ära teadmisega, et teda vajatakse ning teda ootab ees midagi sellist,” avaldas korraldaja.

Indrek Koffi ja Riho Rajandi eestvõttel loevad kohal olevad kirjanikud ette Valtoni lühiromaani “Kirsioks”.

Tagasi üles