Olümpial startiv paratriatleet peab tulemusest olulisemaks eeskuju näitamist

Copy
Laura-Liis Juursalu julgustab noori triatloni proovima.
Laura-Liis Juursalu julgustab noori triatloni proovima. Foto: Jake Farra/Eesti paralümpiakomitee

Laura-Liis Juursalu hüppab tarkusepäeval Seine’i jõkke ja teeb Pariisis paraolümpiamängude debüüdi. 44aastane pärnulanna peab lõppresultaadist hoopis olulisemaks eeskuju näitamist, puuetega noorte spordi ja triatloni juurde toomist.

Juursalu tunnistas, et suurvõistluse eel valdab teda ärevus. Kui ta kuulis, et sai koha Pariisi paraolümpiamängudel, süstis see sportlasele uut motivatsiooni. "Olin selleks hetkeks trennidest üsna kurnatud. Kui saabus selgus, siis see ka kohutas ja tõi pisarad silma. Mõtlesin, et pean veel edasi pingutama," rääkis ta Eesti paralümpiakomitee vahendusel.

Juursalu pääses Pariisi Eesti paralümpiakomitee esitatud lisakoha taotluse rahuldamise järel – seeläbi pääsesid suurvõistlusele 16 triatleeti.

Pärnulanna hakkas tõsiselt sportima ja triatloniga tegelema 37aastaselt. Seejärel avastas ta Eesti triatloni liidu abiga võimaluse läbida kvalifikatsioon ja võistelda paratriatloni PTS5-klassis.

"Kaks aastat tagasi uurisime võimalust Pariisis osaleda ja selgus, et see on mõistlik juhul, kui sportlane on suuteline läbima olümpiaraja tunni ja 15 minutiga. Sellise eesmärgi sean endale Pariisis, ilmselt annaks see kümnenda või 11. koha," vaagis Juursalu.

Treener Margus Tamme hoolealuse lemmikala on jalgrattasõit, kitsaskohaks aga ujumine.

"Pariisi rattarada on võrdlemisi tehniline ja mulle iseenesest sobib: huvitav sõita, ent see väsitab korralikult ära. Seega pole kindel, kuidas suudan jooksuks jõudu säästa," arutles Juursalu. "Kuuldavasti toimub ujumine ainult allavoolu, see teadmine võttis raskustunde ära. Ujumist kardan kõige rohkem: pean endale sisendama, et pärast veest välja tulekut ootab mind mu ratas. Minu jaoks algabki võistlemine rattasõidust, enne seda on vaja ujumine ära teha. Ujun sama kiiresti kui tavaline harrastaja, aga need, kes seal tipus on, ujuvad minust ikka märksa kiiremini – meil on umbes neljaminutine ajavahe."

Laura-Liis Juursalu lemmikala on jalgrattasõit.
Laura-Liis Juursalu lemmikala on jalgrattasõit. Foto: Kati Raudsepp

Juursalu nentis, et elu suurima võistluse eel pole kerge enesekindlust säilitada. "Mul on ärevus hinges ja olen pigem mures, sest kardan starti ja stardieelset tunnet. Olen alati starti väga kartnud. Kui lähen treeningule, siis mõtlen, et pean harjutama, kuna mul on tulemas tugev võistlus, aga võistluse peale ma üldiselt ei mõtle, kuna muidu ma oma ärevusega toime ei tuleks," selgitas ta.

Pariisis aitavad Juursalul võistlust nautida tema kolm last. Esiti pidi ta suurvõistlusele sõitma üksnes treeneriga. "Aga siis teatas keskmine laps, et ka tema tahab kaasa tulla! Nüüdseks oleme sealmaal, et kõik kolm last tulevad omal käel Pariisi mulle kaasa elama," rõõmustas pärnulanna.

Olümpiadebüüdist ja tulemusest veel olulisemaks peab Juursalu eeskuju näitamist: puuetega inimeste spordi ja triatloni juurde toomist. "Inimesed arvavad, et triatlon on erakordselt raske ala, aga see polegi nii hirmus, vaid hoopis väga lahe!" kinnitas atleet, kes julgustab noori triatloni proovima.

Pariisi paraolümpiamängud vältavad 28. augustist 8. septembrini. Eestit esindab viis sportlast: ujujad Matz Topkin, Robin Liksor ja Susannah Kaul, kettaheitja Egert Jõesaar ja 1. septembril startiv Juursalu.

Tagasi üles