Sulid ei puhka: mis ripakil, see ära

Copy
Figure Baltic Advisory kinnitusel said palgatõusu eelmisel aastal nautida 92 protsenti inimestest.
Figure Baltic Advisory kinnitusel said palgatõusu eelmisel aastal nautida 92 protsenti inimestest. Foto: Aivar Aotäht

Möödunud nädalal, kui seaduskuulekad inimesed sooja suveilma nautisid, oli pikanäpumeestel tegus aeg. Politsei teatel pandi võõrast vara pihta nii uulitsalt, peokohast kui firma territooriumilt.

Nädala alguses pöördus politseisse Pärnumaal elav naine, kes rahateenimise eesmärgil laadis enda telefoni programmi, mille kaudu kuritarvitati tema Smart-ID andmeid ja võeti tema nimele laen. Tulu asemel tekitati naisele kahju 1500 eurot.

Juhtunu asjus algatati kriminaalmenetlus paragrahvi alusel, mis käsitleb arvutikelmust. Varalise kasu saamise eest arvutiprogrammide või andmete sisestamise, vahetamise, kustutamise, sulustamise või muul viisil andmetöötlusprotsessi sekkumise teel, kui sellega on mõjutatud andmete töötlemise tulemust, ootab süüdlast rahaline karistus või kuni viis aastat türmis. 

Varguslaine Pärnu linnas ei vaibu. Kahe päevaga laekus sellekohaseid avaldusi korrakaitsjaile kolm.

22. augustil varastati Suur-Posti tänaval ajutiselt majatrepile jäetud telefon iPhone ja pangakaart. Esemete omanikule tekitatud kahjusumma küünib 840 euroni.

23. augustil varastati Rüütli tänava baarist jope taskust rahakott. Tengelpunga omanik jäi ilma nii sularahast ja pangakaardist kui dokumentidest. Esmasel hinnagul on kahju 250 eurot.

24. augusti öösel varastati Vana-Savi tänaval ettevõtte territooriumilt sõidukite metallosi, soojustusvilla ja 150 liitrit diiselkütust. Tekitatud kahju suurus veel selgub.

Kütusevargusest teatati politseile ka poolteist nädalat tagasi, kui nädalavahetusel haihtus Pärnu firmale kuuluvatest masinatest ligi 800 liitrit diislikütust. Nädala eest viidi ühest Pärnu eramust minema tehnikat telekatest basskitarrini.

​Nendegi varguste suhtes alustati kriminaalmenetlust, sedapuhku seadusepügala alusel, mis käsitleb vargust. Võõra vallasasja äravõtmise eest selle ebaseadusliku omastamise eesmärgil määratakse rahaline karistus või kuni kolmeaastane vangistus.

Tagasi üles