Alaealiste toimepandud roim Tammistes Prokuratuur: Kahtlustatavate vahistamine oli hädavajalik

Copy
Nooruk, kes pärast roima sõi esmaspäeval veel Tik-Tokis rahuloleva näoga duši all arbuusi, oli täna Pärnu maakohtus juba päris tõsine.
Nooruk, kes pärast roima sõi esmaspäeval veel Tik-Tokis rahuloleva näoga duši all arbuusi, oli täna Pärnu maakohtus juba päris tõsine. Foto: Lauri Habakuk

Pühapäeva varahommikul Tori vallas Tammiste külas 59aastase mehe omas kodus elajalikult surnuks peksnud poisid võeti täna Pärnu maakohtu loal vahi alla.

Politsei pidas noorukid Pärnus kinni esmaspäeva õhtupoolikul. Nad olid seni riivi taga Pärnu politseimajas.

Lääne ringkonnaprokurör Toomas Koitmäe märkis, et Eestis esineb harva raskeid vägivallakuritegusid, mille puhul langeb peamine kahtlus alaealistele. "Kahjuks leidis selline juhtum aset sel nädalavahetusel Pärnumaal," sedastas ta. "Alaealiste puhul tuleb vahistamise vältimatut vajadust alati eriti hoolikalt kaaluda, aga kõnealuse juhtumi puhul pole võimalik kellegi surnuks peksmist, selle filmimist ja salvestise sotsiaalmeedias levitamist mitte kuidagi õigustada. Seetõttu, arvestades teo raskust ja erakordset iseloomu, leidis Lääne ringkonnaprokuratuur, et kahtlustatavate vahistamine on hädavajalik."

Koitmäe avaldas, et prokuratuuri hinnangul võinuks kahtlusalused vabadusse jäädes jätkata vägivallakuritegude toimepanekut. "Nende vahi all viibimise ajal on õiguskaitseasutuste eesmärk kriminaalmenetluse sujuv ja kiire kulgemine, andmaks kogukonnale vastuseid ja taastada seeläbi turvatunne," lausus prokurör.

Koitmäe sõnutsi nõustus Pärnu maakohus täna ennelõunal prokuratuuri hinnanguga ja võttis 15- ja 16aastase nooruki kaheks kuuks vahi alla. Kaks kuud on pikim võimalik vahistamise aeg. Vajadusel saab seda pärast kahe kuu täitumist pikendada.

Kahtlustatavad on saanud võimaluse esitada juhtunust oma versioon, aga prokuröri sõnutsi on sellest kriminaalmenetluse huvides veel vara rääkida.

Kriminaalmenetlust alustati tapmise paragrahvi alusel, aga kui uurimise käigus ilmnevad asjaolud, mis annavad aluse kuriteo ümber kvalifitseerimiseks, siis seda prokuröri sõnutsi ka tehakse.

"Kohtueelne menetlus jätkub, et välja selgitada kõik sündmuse asjaolud," selgitas prokurör. "Nii viib Lääne prefektuur läbi menetlustoiminguid, kogutakse tõendeid, suheldakse kohalike elanikega, et tuvastada sündmuse vahetud tunnistajad, ja määratakse mitu ekspertiisi."

Politsei on tutvunud ümberkaudsete majade turvakaamerasalvestistega, et võimalikult täpselt kokku panna kahtlustatavate liikumisteekond kuriteole eel ja järel.

Jätkuvalt levivad internetis videosalvestised sellest võikast kuriteost. "Prokuratuur paneb sellise materjali valdajatele südamele, et selle levitamisega aitate kaasa nendele eesmärkidele, mis kahtlustatavatel võisid olla neid vägivalda tulvil videoid jagades," lausus Koitmäe. "Kui keegi peaks leidma need häirivad kaadrid sotsiaalmeediast, siis palun ärge jagage neid klippe ja andke videomaterjali levitamisest teada PPA veebikonstaablile!"

Tagasi üles