Pärnu Postimehe mälumäng "Lumi küsib"

Copy
"Lumi küsib" on Pärnu Postimehe igakuine mälumängusari.
"Lumi küsib" on Pärnu Postimehe igakuine mälumängusari. Foto: Pärnu Postimees

Igakuine mälumängusari toob teie ette eri küsimused ja teadmised nii lähemalt kui kaugemalt. Mängus osalemiseks vastake õigesti kõigile viiele küsimusele ja saatke vastused koos oma kontaktandmetega 10. oktoobriks meiliaadressil malumang@parnupostimees.ee.

Õigesti vastanute vahel loosime 11. oktoobril välja PP kingikoti.

Võitja nime ühes õigete vastustega avaldame 12. septembri PPs, kui kuulutame ühtlasi välja uue mängu ja esitame uued küsimused.

September

1. Pärnus saab 20. septembrini vaadata maailmakuulsa kunstniku graafikanäitust "Balti kirg". Kelle isikunäitus see on?

2. Mis nime kandis teise maailmasõja aegne brittide salajane projekt, mille käigus taheti ehitada jääst ja saepurust (ehk ülitugev materjal pükreet) tolleaegseid maailma suurimaid lennukikandjaid? Sama nime kannab ka näiteks prohvet piiblis ja Pärnu Postimehe tegevtoimetaja.

3. William Shakespeare on oma kirjapanduga jätnud kustumatu jälje maailma kultuurilukku. Ometi pole nii hästi läinud tema autogrammidega, mis omakorda teeb neist ühed maailma kalleimad, mille hind küünib miljonitesse dollaritesse ja eurodesse. Mitu teadaolevat William Shakespeare‘i autogrammi on maailmas säilinud?

4. 17. septembril täitub 11 aastat päevast, kui tuli välja seiklus-märulimäng, millest sai kõige kiiremini müüv meelelahutustoode läbi ajaloo. Esimese müügipäevaga teeniti 800 miljonit USA dollarit ja kolmandal müügipäeval jõudis müügikäive miljardi dollarini. Mis mängust on jutt?

5. Põhja-Korea tellis 1974. aastal ühelt Euroopa riigilt 1000 sõiduautot, mis toodeti ja tarniti, kuid mille eest jättis tellija maksmata. Seda peetakse tänini maailma suurimaks autorööviks. Mis marki autodega oli tegu?

Augustimängu vastused ja võitja

1. Novembris 2023, Pärnu uue silla nurgakivi paneku päeval ületas tulevase silla kohal Pärnu jõe slackliner Jaan Roose. Ehk ta ületas jõe kraanade vahele tõmmatud 280 meetri pikkusel lindil ehk slackline‘il.

2. Pärnu poeglaste gümnaasiumi prantsuse keele õpetaja Jules Treboux (1834–1915) 1880. aastate paiku aretatud õunasort on “Pärnu tuviõun” ehk lambanina ehk trebuu (“Treboux Samling”).

3. Omniva kaubamärgi alla toimetav Eesti Post andis 11. juulil 2024 välja postmargi, millel oli Kihnu saar. Tegu on Eesti suuruselt kuuenda saarega, mille esmamainimine Kyne nime all toimus 1386. aastal. “Minu margi” sarjas on varem ilmunud Saaremaa (2012), Hiiumaa (2014), Muhu (2019), Vormsi (2021) ja Naissaare (2023) motiividega postmargid.

4. Tori linnaosa asub Saaremaal Kuressaares. Algul sadama, merenduse ja kalandusega seotud inimeste asum liideti Kuressaare linnaga 1929. aastal. Linnajagu jääb suuresti muinsuskaitsealasse ja seal toimuvad näiteks Kuressaare merepäevade põhiüritused.

5. Johannes Pääsukese “Karujaht Pärnumaal” sai ainese Pärnu linnapea Oskar Brackmanni ja Postimehe Pärnu tütarlehe toimetaja, agara eestieduerakondlasest poliitiku Jaan Karu vahelisest konfliktist ja kohtuprotsessist, kus ajakirjanik süüdistas Brackmanni korruptsioonis ja tegevusetuses. Viimasena mainitu oli samal ajal nii linnapea kui tselluloositehase Waldhof aktsionär ja üks direktoritest. Vabrik reostas märkimisväärselt Pärnu jõe vett, ehkki avalikkus oli selle vastu kaua ja tagajärjeta võidelnud. Filmi võtted, muide, toimusid hoopis Tartus ja Tartumaal. Tartus film ka 13. veebruaril 1914 kinos Ideal esilinastus.

Loosiõnn naeratas Maire Karjelile ja tema saab auhinnaks Pärnu Postimehe meenekoti. Palju õnne!

Küsimused koostas Erkki Lumisalu. Mälumängu, loosimises osalemise ja Postimees Grupi isikuandmete töötlemise tingimused leiate veebiaadressilt parnu.postimees.ee/malumang.

Tagasi üles