Nädalast jäi kõlama Kivimägi, mis maailmas elate? (2)

Copy
Riigikogu liikmete Hiina visiit pälvis Eesti ühiskonnas teravat hukkamõistu.
Riigikogu liikmete Hiina visiit pälvis Eesti ühiskonnas teravat hukkamõistu. Foto: Andres G. Adamson

Pärnumaa valijatelt mandaadi saanud riigikogu aseesimees ja endine Pärnu linnapea Toomas Kivimägi vabandab oma Hiina visiiti, mille kulud tasus osaliselt Peking, sellega, et las välisministeerium teeb nimekirja riikidest, kuhu tohib ja kuhu ei tohi minna.

Kas kõlab usutavalt, et sellise kaliibriga poliitik vajab säärast nimekirja oma lauale, liiatigi on Hiina suhtes hoiatusi jaganud välisluureamet, kaitsepolitsei, välisministeerium ja veel lugematu hulk eksperte. Või on tegu osava demagoogiavõttega, millega Kivimägi üritab probleemi tuuma enda pealt mujale suunata? Pigem ikka seda viimast.

Midagi on valesti, kui prioriteediks seatakse kaubavahetus ja äri Hiinaga, samal ajal toetab sama riik Venemaad sõjas Ukrainaga. See, et Hiina toetab Venemaad sõjapidamisel, ei ole enam kellelegi uudis. Neljapäeval ETV "Ringvaate" saates tähendas Pärnumaalt riigikogu mandaadi saanud riigikaitsekomisjoni liige Peeter Tali, et ei tea, mida Venemaa on Hiinalt saanud, aga USA asevälisminister on öelnud, et Hiina on andnud letaalset abi Venemaale ehk asju, mida saab kasutada ainult sõdimiseks. Seega ei saa väita, et meile pole teada, millised on Hiina huvid või kuidas see riik oma taotlusi edendab.

Tagasi üles