Arnold Antoni kultuuristipendiumi saavad Elbe Reiter, Villem Endel Tiits ja Johanna Vunk

Copy
Pärnu kontserdimajas trompetimängu harjutanud Villem Endel Tiits lausus, et Lättigi läks ta õppima hea õpetaja pärast.
Pärnu kontserdimajas trompetimängu harjutanud Villem Endel Tiits lausus, et Lättigi läks ta õppima hea õpetaja pärast. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus otsustas määrata 2024. aasta Arnold Antoni nimelise kultuuristipendiumi Elbe Reiterile, Villem Endel Tiitsile ja Johanna Vungile.

Tiits on trompetit õppinud juba 17 aastat: algul Pärnu muusikakoolis Margus Allmanni ja Arvi Sommeri käe all, hiljem Tallinna muusikakeskkoolis Aavo ja Neeme Otsa juhendamisel ning Eesti muusika- ja teatriakadeemias Aavo Otsa trompetiklassis. Ta on käinud meistrikursustel Itaalias, Hispaanias, Saksamaal, Soomes, Ungaris ning õppinud tänu Erasmus+ programmile ühe semestri Rostocki muusikakõrgkoolis professor Bertold Stecheri (Berliini Filharmoonikud) juures. 2000eurone stipendium aitab tal jätkata õpinguid Läti muusikaakadeemias Riias ning Pärnu linnaorkestri ja Pärnu muusikakooliga koostööd teha.

Tiits lausus, et Lättigi läks ta õppima hea õpetaja pärast, Jens Emil Holm on pärnaka kinnitusel väga hea trompetimängija ning tegeleb selle kõrvalt vaimse treeninguga. Noore muusiku arvates on väga kasulik välismaal õppida ainuüksi juba sellepärast, et kogeda kultuurilist eripära, mis mõjutab väga tugevalt lähenemist pillimängule.

Pärnu linnaorkestris on Tiits käinud kontsertidel asendamas haigestunud orkestrante ning pidanud kiirelt selleks valmis olema. Praegu valmistub ta kaheks töökonkursiks Eesti ja Läti riiklikus sümfooniaorkestris.

Reiter alustas viiuliõpinguid 2008. aastal Pärnu muusikakoolis ning lõpetas 2022. aastal Tallinna muusikakeskkooli Kristina Kriidi ja Mari Tampere-Bezrodny klassis. Praegu jätkuvad tema õpingud Eesti muusika- ja teatriakadeemias samade õppejõudude juures. Ta on osalenud konkurssidel ja festivalidel nii Eestis kui välismaal. Näiteks 2021. aastal ESTA Eesti noorte keelpillimängijate konkurssfestivalil tuli ta laureaadiks.

Järgmisel kooliaastal alustab Reiter õpinguid Erasmus+ programmi kaudu Lübecki muusikakõrgkoolis. 2000 euro suuruse stipendiumi eesmärk on toetada tema õppimist ning koostööd Pärnu linnaorkestri ja Pärnu muusikakooliga.

Pärnu Vanalinna põhikooli ja Sütevaka humanitaargümnaasiumi lõpetanud Vunk on alates 2023. aasta septembrist Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi üldajaloo osakonna üliõpilane. Ta kavatseb ajalooõpinguid jätkata nii magistri- kui doktoriõppes ning võtta uurimisobjektiks Pärnu ajaloo eri tahud. Praegu soovib neiu uurida Pärnu trükikodade ajalugu ja koostada selle põhjal näituse. 1000eurone stipendium võimaldab teha uurimuse Pärnu trükikodade ajaloost, mis on aluseks Eesti raamatu aasta raames teostatavale näitusele.

Arnold Antoni nimelise kultuuristipendiumi saamiseks esitati sel aastal kuus taotlust. Mullu pälvisid selle Göteborgi muusika- ja teatriakadeemia maailmamuusika osakonna üliõpilased Maria Mänd ja Juuli Kõrre, mõlema stipendiumi suurus oli 2000 eurot.

Kultuuristipendiumi annavad välja Pärnu linn ning Arnold Antoni sugulased-sõbrad, aitamaks kaasa Pärnumaa kultuurielu mitmekesistamisele, annete ja ideede arendamisele ning jätkusuutlikkuse tagamisele kultuurivaldkonnas.

Stipendiumi pälvimiseks on võimalik kandideerida neil pärnakail ja Pärnuga tihedalt seotud inimestel, kes õpivad või täiendavad end kultuurivaldkonnas mõnes Eesti või välismaa õppeasutuses. Kandideerija elukoht rahvastikuregistris peab olema Pärnu linn.

Stipendium on mõeldud õppetegevuse toetamiseks, sealhulgas õppemaksu tasumiseks, uurimistöödeks, loometegevuse projektide rahastamiseks, vajalike vahendite soetamiseks ja muude otseselt õppetegevusega seotud kulude katmiseks. Stipendiumi suurus on vähemalt 1000 eurot.

Tagasi üles