Madis Koit Vallavolinikud, toetage arengut, mitte konflikte! (3)

Põhja-Pärnumaa vallavanem Madis Koit.
Põhja-Pärnumaa vallavanem Madis Koit. Foto: Urmas Luik

Juba nädalaid oleme ajakirjandusest lugenud, millised kärpelained meid ootavad. Raha on kõigil puudu ja riik tõmbab igalt poolt koomale. Kohalikud omavalitsused on aastaid töötanud olukorras, kus kriitiliselt tuleb vaadata üle oma tegevus ja võimalused. Alles hiljuti sai lugeda, et Tartu linnal jääb eelarvest 50 miljonit eurot puudu.

Põhja-Pärnumaa vald on valinud suuna leida virisemise asemel lahendused, kuidas praeguste mängureeglite järgi areneda ja riiklikud suured arendusprojektid oma kasuks tööle panna.

Nädalapäevad tagasi said püsti Baltikumi suurimas tuulepargis kõik tuulikud, Rail Balticu kohalikud peatused jõuavad lõpuks volikogu päevakorda ning Via Baltica 2+2-ehituseks vajalikud projektid on valmis ja hankedki jõuavad järgemööda väljakuulutamiseni.

Aga miski ei tule niisama. Suured taristuobjektid vajavad maavara. See tähendab kaevandusi ja kaevandamist. Saime Postimehest lugeda selgelt ülepingutatud lugu ajakirjanik Ülle Harju sulest: “Kaevandussõda Põhja-Pärnumaal. “Me oleme kaardi peal varsti lihtsalt üks suur auk!”” (PM 7.09). Sõjast on asi loomulikult kaugel, niisama kaugel kui see artikkel erapooletust lähenemisest. Kuid intriigid kutsuvad lugema.

Leheloost jääb ekslik mulje, nagu sooviksime kogu valla üles kaevata ja igale poole karjääre rajada. Tegelikult on lood teisiti, seda kinnitavad ka faktid. Lähiminevikus ütlesime “ei” Sohlu kaevandusele, seda lausa kahel korral, kuid tulutult. Eesti valitsus sõitis meist üle. Mädara piirkonnas kaevandamisele ütlesime “ei”, nüüd oleme seetõttu kohtus. Kobra dolokivikaevanduse puhul oleme aastaid võidelnud välja mõistlikke tingimusi ja normaalse elukeskkonnaga arvestamist.

Tagasi üles