Pildid Kadunud linnavaated meenutavad traagilist aastapäeva

Copy
Nikolai kirik kunagises Pärnu südalinnas.
Nikolai kirik kunagises Pärnu südalinnas. Foto: Indrek Aija

Laupäeval, 21. septembril möödub 80 aastat Pärnu südalinna hävingust teises maailmasõjas, kui Pärnu sadama kaudu taanduvad Saksa väed süütasid hooneid ja õhkisid sildu.

Kahjutulele lisas oma osa peale tungiva punaarmee lennuväe õhurünnak. Öö jooksul hävis valdav ja väärtuslikum osa Pärnu keskaegsest vanalinnast, turuhooned ja raudteejaam, Endla teatrihoone, rida koolimaju ning vana Nikolai kirik linna südames.

Traagilise aastapäeva mäletamiseks eksponeerib Pärnu muuseum sel sügisel tunamullu arhitektuurimuuseumi ja kollektsionäär Aare Olanderi koostöös valminud näitust “Linnapilt”, mis toob vaatajani Pärnu, Tallinna ja Tartu kesksete tänavate ja väljakute muutumise viimase poolteise sajandi jooksul – alates ajast, kui fotograafid jäädvustasid esimesed meieni jõudnud linnavaated.

Hõlbustamaks linnaruumis toimunud muutuste jälgimist, on ajaloolised vaated kõrvutatud samadest pildistamispunktidest tehtud nüüdisaegsete fotodega. Viimati mainitute piltide autor on näituse koostaja Aare Olander.

Väljapanekut avardab ja täiendab stendinäitus Pärnu linnaruumis, mis tutvustab hävinud märgilisi hooneid ja objekte nende ajaloolistes asukohtades.

Näitus “Linnapilt. Tallinna, Tartu ja Pärnu kadunud südalinnad” avatakse muuseumis laupäeva ennelõunal. Ekspositsioon jääb mäluasutuses avatuks jaanuari alguseni.

Tagasi üles