VIDEO Vaprus saatis kõrgliigas platsile 15- ja 16aastase poisi ja näitas Eesti esiklubile kõvasti hambaid

Copy
Pärnu Vaprus tegi rahvusstaadionil tabeli tippu kuuluva satsi vastu südi partii.
Pärnu Vaprus tegi rahvusstaadionil tabeli tippu kuuluva satsi vastu südi partii. Foto: Svetlana Valijeva

Pärnu Vapruse jalgpallimeeskond tegi Eesti rahvusstaadionil ehk A. Le Coq Arenal väärt etteaste: kindlal sammul meistriliiga kulla poole liikuv Tallinna FCI Levadia pidi kõvasti pingutama, et kolm punkti ikka kätte saada.

Kui eelmises, 2:2 viigimängus Tartu Tammeka vastu saatis Vapruse peatreener Igor Prins platsile kuus uut meest, siis nüüd jätkas loots täpselt sama numbriga vangerdamist. Tõsi, seekord küll suuresti olude sunnil, sest Sander Kapper, Kevin Kauber ja Virgo Vallik kandsid mängukeeldu.

Küll jättis juhendaja välja näiteks tiimi esiväravavahi Ott Nõmme, kelle asemel tegi selle hooaja kõrgliigadebüüdi Hendrik Vainu. Algkoosseisus sai oma võimaluse ka 15aastane Marten-Chris Paalberg, kellele see oli karjääri teine mäng tippkonkurentsis. 

Nagu arvata oli, haaras Levadia kohe avavilest saati initsiatiivi ja surus Vapruse kaitsesse. Pärnakad pääsesid esimest korda vastase karistusalasse alles 20. minutil, aga pealelööki ei tulnud. 

Ometi said Pärnu fännid kaks minutit hiljem juubeldada: Ronaldo Tiismaa leidis kontrarünnakus hea sööduga Paalbergi, kes spurtis ühes palliga Levadia karistusalasse, oli juba pealinlaste väravavahi Karl Andre Vallneriga silmitsi, ent verinoor ründaja söötis viimasel hetkel Enrico Veensalule, kel jäi üle vaid kera paarilt meetrilt tühja väravasse lükata. 15aastane poiss algkooseisus ja kohe väravasööt – kõva sõna! 

Kuigi Levadia jätkas 339 pealtvaataja ees domineerimist, mindi poolajale pärnakate juhtimisel. Väärib märkimist, et Levadia võitis esimese 45 minutiga pealelöögid 11:1 ja pallivaldamisprotsendi 80:20. 

 

Teise poolaja alguses läks Levadia surve veelgi kõvemaks. Kodumeeskond sai oma tahtmise 53. minutil, kui viigivärava lõi Ioan Yakovlev. Sama mees skooris kaheksa minutit hiljemgi ja viis Levadia 2:1 juhtima.

80. mänguminut jääb kindlasti elu lõpuni meelde ühele 16aastasele pärnakale – just siis pääses platsile Karl Tristan Rand, kellele see oli kõrgliiga debüüt.

Vaprusel avanes veel 90. minutil šanss viigistamisekski: Joonas Sild kõmmutas karistusala joonelt väravale ja Vallner pidi kõvasti pingutama, et pall nurgalöögiks pareerida. Jätkuolukorras pääses löögile veel Kristjan Kask, aga pall maandus küljevõrku. 

Kohtunik lisas mängule seitse lisaminutit. Kui sellest oli mängitud viis, saatis Vaprus kõik jõud vastaste poolele, kaotas palli ja Levadia pääses neli ühe vastu kontrarünnakusse. Pealinlased kasutasid selge ülekaalu ära ja lõppskoori 3:1 vormistas Henri Järvelaid.

Ehkki Vaprus tegi väärt etteaste, tõdes Pärnu poolkaitsja Silver Alex Kelder mängujärgses intervjuus, et pärnakatel jäi teise poolaja alguses puudu kannatlikkusest.

“Teadsime, et teine poolaeg tuleb keeruline ja Levadia tuleb uue energiaga peale. Oleksime pidanud veidi kannatlikumalt palliga mängima ja mitte nii madalale laskuma. Andsime initsiatiivi nii suurelt neile ja sinna see läks,” analüüsis suvel satsiga liitunud Kelder.

Levadia liigub jätkuvalt kullakursil ja juhib kõrgliigat 70 punktiga. Liidrile järgnevad Nõmme Kalju (58), Flora (55), Paide (53), Tartu (32), Narva (32), Tallinna Kalev (28), Pärnu (25), Kuressaare (25) ja Nõmme United (14). 

Vaprusel jääb meistriliiga lõpuni seitse matši. Pühapäeval minnakse samal staadionil vastamisi Floraga.

Märksõnad

Tagasi üles