Andres Laanemets Eksamikorralduse muutus võib osutada koolidele ja noortele karuteene

Kui 2024. aastal toimus esimene põhikooli lõpueksam 31. mail, siis 2025. aastal algavad põhikooli lõpueksamid 21. aprillil.
Kui 2024. aastal toimus esimene põhikooli lõpueksam 31. mail, siis 2025. aastal algavad põhikooli lõpueksamid 21. aprillil. Foto: Kristjan Teedema

Haridus- ja teadusministeerium tunneb muret õpilaste vaimse tervise pärast ja toob 2024/25. õppeaastal põhikooli lõpueksamite alguse senisega võrreldes kuus nädalat varasemaks. Muudatusega loodetakse saavutada see, et gümnaasiumid ei korraldaks eraldi sisseastumiskatseid, vaid võtaksid uued õpilased vastu põhikooli lõpueksamite ja -tunnistuste alusel.

Kui 2024. aastal toimus esimene põhikooli lõpueksam 31. mail, siis 2025. aastal algavad põhikooli lõpueksamid 21. aprillil. Alanud õppeaasta eksamitulemused selguvad 16. maiks.

Uuenduse positiivse aspektina võib esile tuua, et koolid ei pea korraldama ega õpilased sooritama gümnaasiumiastumise katseid. Sellevõrra on probleeme ja pinget vähem. Pärnu gümnaasiumid on nagunii viimastel aastatel vaadanud hinnetelehti ja piirdunud üldjuhul tutvumisvestlustega. Neljadele-viitele õppivad noored ei olegi pidanud eraldi aineteste tegema.

Sisseastumisel hinnetelehe kõrval põhikooli lõpueksamite tulemuste arvestamine on üsna loogiline samm, sest lõpueksamite tulemused on objektiivsem näitaja kui eri koolides antud hinded, mis paraku pruugivad olla suhteliselt erineva kaaluga. Samal ajal võib see fakt põhikooli lõpueksamid õpilastele varasemaga võrreldes eriti pingeliseks teha, sest panustada saab ainult ühele kaardile. Kui eksamipäeval midagi juhtuma peaks, läheb see halvimal juhul maksma koha soovitud ja muidu võimetekohases koolis.

Tagasi üles