Järelvaadatav Kuidas vähendada üleujutustest tulenevaid riske ja arendada hoiatussüsteeme

Copy
Tänavu 3. juuni õhtul Pärnut tabanud tugev vihmasadu põhjustas kesklinnas uputuse, mille tõttu päästeamet sulges osa Laiast tänavast. 
Tänavu 3. juuni õhtul Pärnut tabanud tugev vihmasadu põhjustas kesklinnas uputuse, mille tõttu päästeamet sulges osa Laiast tänavast. Foto: Karl Hütt

Täna toimub Pärnus Pernova loodusmajas projekti “Üleujutusohu ennetamine ja leevendamine, hoiatussüsteemid” avakonverents, kus räägitakse üleujutuste põhjustest, maandamismeetmetest, hoiatuste andmisest ja tegutsemisest päris üleujutuse korral.

Keskkonnaagentuuri eestveetava projekti eesmärk on suurendada kogukondade vastupanuvõimet kliimamuutustele ja ennetada kahju.

Avaüritusel arutatakse, kuidas põhieesmärgid edukalt ellu viia, ja tutvustatakse tegevusplaane. Kohapeal on üleujutuste temaatikat kajastav fotonäitus, kus on pildile püütud kaadrid varasematest üleujutustest Eestis.

Üleilmsete kliimamuutuste kohta annab ülevaate Tartu ülikooli kliimateadlane Velle Toll, üleujutuste leevendamisest räägib kliimaministeeriumi veeosakonna nõunik Agne Aruväli, üleujutusohu hoiatustest päriselus kõneleb keskkonnaagentuuri hüdroloogiaosakonna juhataja Jana Põldnurk, projekti kommunikatsioonistrateegiast räägib Marko Pomerants Powerhouse OÜst ja Harjumaal Loo alevikus tekkinud üleujutusest käesoleva aasta jaanuaris ja reaalse olukorraga hakkamasaamisest annab ülevaate päästeliidu esindaja Meelis Välimäe.

Ettevõtmise fookuses on vähendada üleujutustest tulenevaid riske riigi ohupiirkondades, tõstes teadlikkust ja parandades tegutsemisvalmidust.

Projekti raames arendatakse välja veetaseme ja äkksadude jälgimis-, prognoosimis- ja hoiatussüsteemid. Ennetusmeetmete ja hoiatussüsteemide arendamine aitab just omavalitsustel ja elanikel paremini valmistuda üleujutusteks, vähendades sellega vara- ja elukahju. Tootmisettevõtted, kaubandus- ja teenindusasutused, mis asuvad üleujutusriskiga aladel, on edaspidi varakult teavitatud ohtude suhtes ja saavad kavandada tegevust, et vähendada majanduslikke kaotusi nagu toodangu katkemine või vara kahjustumine.

“Kliimamuutuste mõju ja varasemast sagedasemad äärmuslikud ilmastikunähtused sunnivad meid olema senisest rohkem valvel ja valmistunud ja targemad oma keskkonna kaitsmisel. Üleujutuste ennetamine ja nendega toimetulek ei ole ainult kohalike omavalitsuste või riigi ülesanne, vaid puudutab iga kodanikku ja kogukonda. Koostöö ja teadlikkus on võtmed, mis aitavad meil Pärnus ja kogu Eestis vähendada üleujutuste mõju ja suurendada meie vastupanuvõimet,” ütles keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala.

Projekti “Üleujutusohu ennetamine ja leevendamine, hoiatussüsteemid” tegevus on kavandatud aastani 2029 ja see läheb maksma üle kümne miljoni euro.

Tagasi üles