Kristjan Kangur naaseb kossukoondise juurde: Hea meel on tagasi olla

Copy
Kristjan Kangurist sai Eesti koondise delegatsioonijuht.
Kristjan Kangurist sai Eesti koondise delegatsioonijuht. Foto: Mihkel Maripuu

Kunagine Eesti meeste korvpallikoondise kapten ja 161 korral koondisesärgi selga tõmmanud Kristjan Kangur asub tööle rahvuskoondise delegatsioonijuhina.

41aastase Pärnust pärit korvpallilegendi peamine ülesanne saab olema suhtlus rahvuskoondise mängijate, nende koduklubide ja agentidega.

“See tagab meile jätkusuutliku meeste rahvuskoondise programmi, kus valikmängude akende ajal on kohal meie parimad koondisekandidaatide ringi kuuluvad mängijad,” selgitas Kanguri tööülesandeid Eesti korvpalliliidu spordidirektor Raido Roos.

Kui varasem koondise peatreener Jukka Toijala oli tööl täiskohaga ning suhtles ise mängijate ja klubidega, siis nüüdne pealik Heiko Rannula tegeleb koondisega vaid rahvuskoondise akende ajal, sest kannab peatreeneri rolli ka Kalev/Cramos. Niisiis jääb Kanguri tööks suhtlus mängijate ja klubidega. "Kristjan sobib oma kogemuste ja kontaktidega sellesse positsiooni ideaalselt,” märkis spordidirektor.

Roosi sõnutsi on Kanguri mängijakarjääri jooksul loodud kontaktid kasuks nii praeguste koondislaste kui noormängijate välisklubide valikul. Näiteks on pärnaka arvel eestlastest enim matše Euroopa klubikorvpalli tugevaimas sarjas ehk euroliigas.

Kangur esindas aastatel 2009–2016 nelja euroliiga klubi: kui esiti jooksis ta platsile Prantsusmaa tiimi Villeurbanne‘i Asveli särgis, siis sealt edasi esindas ta Itaalia tiime Siena Montepaschi ja Milano Olimpia ning hispaanlaste Vitoria Baskoniat. Kokku jäi Kanguri arvele tippkonkurentsis 57 matši.

Kristjan Kangur pidas oma lahkumismängu 2023. aasta sügisel.
Kristjan Kangur pidas oma lahkumismängu 2023. aasta sügisel. Foto: Sander Ilvest

“Kristjani mängijakarjääri ajal loodud kontaktid annavad alaliidule võimaluse saada ülevaate nii välisklubidest kui noorteakadeemiatest, mille põhjal saame anda taustainfot ja tagasisidet välismaale suunduvatele mängijatele. Meile kui alaliidule on oluline, et mängijad lähevad klubidesse või noorteakadeemiatesse, kus mängijate eest kantakse hoolt ja treening- ja olmetingimused on korralikud,” rääkis Roos.

Korvpallilegend riputas ketsid lõplikult varna mullu sügisel. Karjääri lõpu poole jõudis Kangur esindada ka Pärnu Sadamat, kui aitas suvepealinlased 2021. aastal ajaloo kõrgeima koha ehk Eesti meistrivõistluste hõbedani.

Kristjan Kangur esindas ühe hooaja ka Pärnu Sadamat.
Kristjan Kangur esindas ühe hooaja ka Pärnu Sadamat. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees/Scanpix Baltics

Kanguri kinnitusel oli rõõm koondise juurde naasta. “Hea meel on olla tagasi rahvuskoondise juures ja seda hoopis teises rollis. Usun, et minu senised ja ka tulevikus loodavad kontaktid on kasuks kogu Eesti korvpalli arengule,” märkis ta.

Esimest korda väisab Kangur välisklubisid juba sel nädalavahetusel, kui sõidab külla Hispaania kõrgliigas mängivate Sander Raieste (Baskonia) ja Kristian Kullamäe (Bilbao) koduklubile.

Märksõnad

Tagasi üles