Pärnu tähistab muusikapäeva etendusega uue silla jalamil

Copy
Pärnu kammerkoor.
Pärnu kammerkoor. Foto: Mailiis Ollino

Rahvusvahelist muusikapäeva 1. oktoobril tähistatakse Pärnumaalgi nii õues kui saalis.

Pärnu kammerkoor korraldab kell 18.15 Pärnu uue silla jalamil, Rääma-poolsel otsal jõe ääres lühikese muusikalise häppeningi. Kümmekonna minuti jooksul kõlab Elo Kesküla juhatusel “Kolm laulu kodulinnale”.

Vändras Lüdigi saalis mängib Sten Lassmann, tuues kuulajateni läbi aegade ühe suurema klaverivirtuoosi Ferenc (Franz) Liszti peateose, romantismiajastu apoteoosiks peetava sonaadi h-moll ning samal aastal valminud poeetilise ballaadi nr 2 h-moll. Kontserdi avanumbriks on valik barokiajastu klahvpillimuusika meistri Giuseppe Domenico Scarlatti säravalt efektseid sonaate.

Pärnu raekojas esitleb Pille Lille Muusikute fond Kadi Jürgensit ja Thill Manterot, kes tänavu suvel laulsid Prantsusmaal Bizet’ "Carmeni" ooperiproduktsioonis (Jürgens Carmenina ja Mantero Moralesena).

Jürgens on särav metsosopran, kes on lõpetanud Belgias Genti rahvusvahelise ooperiakadeemia ja Eesti muusika- ja teatriakadeemia, 2023. aastal pälvis ta kuldmedali New Yorgis Manhattani rahvusvahelisel konkursil. Prantsuse-Itaalia päritolu Mantero on õppinud muusikat, teatrit ja tantsu Londoni Trinity muusikakolledžis ja täiendanud end Inglise rahvusooperi programmis The Knack. Tema karjäär ulatub nüüdismuusikast ja barokist ooperite ning muusikalideni.

Pärnu kontserdimajas sel päeval ühtegi kontserti ei ole, küll saab minna Estonia kontserdisaali festivali TubIN raames kuulama Eesti riikliku sümfooniaorkestri ja dirigent Mihhail Gertsi proovi.

Nõianeitsid on Tori vallas Sauga Mustas majas tegutsev naisvokaalansambel, mille repertuaari kuuluvad peamiselt eesti rahvalaulude töötlused, aga ka džässiliku kõlaga poplood ja popurriid, muusikapäeval laulavad nad kodu lähistel Täkupoisi restoranis.

Allika tänaval tegutsev Pärnu aianduse ja mesinduse selts on oma muusikapäeva märksõnaks valinud “mitmekesisuse”. Seltsi majas astuvad üles Linda Vrančane ja Richard Vrančans Riiast, Ukerdajad, Katlamaja Kajakad ja Alari "Papa" Janson. Linda Vrančane ja Richard Vrančans astuvad ühtlasi üles Raeküla Vanakooli keskuses.

Rahvusvahelise muusikapäeva tähistamise tava sai alguse pea pool sajandit tagasi, meil tähistatakse seda Eesti muusikanõukogu eestvedamisel 2002. aastast, kutsudes märkama muusika rolli ja olulisust meie igapäevaelus. Tänavu toimub muusikapäeval kogu Eestis 66 sündmust, kus kõrvuti esinevad nii muusikaelu tipud kui muusikaõppurid ja harrastajad.

Tagasi üles