Kalev Vilgats: Supp Danilovi moodi

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: PP

Mõneski teises riigis otsiks haigekassa moodi asutus praegu endale uut juhti. Ent mitte Eestis. Haigekassa eesotsas vanas rahas 64 000 krooni teeninud Hannes Danilov saab jätkuvalt süüa nii 50- kui 100kroonist suppi. Raha jääks ülegi.

Ametikoha võinuks talle maksta kohatu võrdlus visiiditasu ja supiportsjoni vahel. Kuid jälle vana häda: nagu söönu ei mõista näljast, nii ei jaga kõrgepalgaline, et meil leidub küllalt inimesi, kes 50kroonise ehk 3.20eurose visiiditasu puhul mõtlevad, kas on võimalik endale lubada käiku eriarsti juurde, sest ravimid maksavad samuti midagi.

Haigekassa tippjuhid ei adu, kui palju on Eestis tõesti vaeseid inimesi, kellele arstilkäik on luksus.

Õhtuleht oletas, et visiiditasuna tahetakse kehtestada kümme eurot (üle 150 krooni), mis oleks kolmekordne hinnatõus. Isegi kui praegune määr 3.20 eurot võib olla ajale jalgu jäänud, pole haigekassa avalikkusele pakkunud ühtki uuringut selle kohta, mida selline tariifimuutus ähvardab kaasa tuua.

Oletatavalt suureneb kiirabi koormus, sest tervisehädal lastakse areneda, et siis kiirabilt tasuta abi saada. See on väga tõenäoline.

Teha abivajajate pääsemine eriarstide vastuvõtule keerulisemaks kui seni oleks haigekassalt suur sigadus, sest visiiditasu tõusuga ei parane tervishoiuteenuse kättesaadavus ega sisu.

Patsientide tõrjumisel eriarstide uste tagant võib olla veel üks mõte. Nimelt see, et perearstid võtaksid raviotsuste langetamise rohkem enda peale.

Kostab ju ajuti kurtmist, et kergekäeliselt suunatakse inimesi eriarstide juurde. Kui nii, tuleks seda ausalt avalikkusele öelda, selle asemel et võrrelda visiiditasu oma lõunasupi maksumusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles