ÜLESKUTSE Veetke oktoobri laupäevad nutivabalt, liikuge hoopis vabas õhus

Copy
Oktoobris kutsutakse üles tegema laupäeviti digipaastu (inglise keeles "digital detox").
Oktoobris kutsutakse üles tegema laupäeviti digipaastu (inglise keeles "digital detox"). Foto: Shutterstock

Vaimse tervise kuuks kuulutatud oktoobris võiks pidada nutivabu laupäevi ja liikuda looduses. Säärase üleskutse tegid liikumisharrastuse kompetentsikeskus ja riigimetsa majandamise keskus (RMK).

Et nutivabad laupäevad kulgeks sisukamalt, pakuvad korraldajad ühisüritusi Eesti eri paigus. Pärnumaal saab järgmisel laupäeval, 12. oktoobril osaleda kepikõnniretkel Tammiste metsarajal. 26. oktoobril korraldatakse Valgeranna puhkealal üldfüüsiline ühistreening. Mõlemad üritused algavad kell 11 ja veebilehel liigume.ee/nutivabad-laupaevad tuleb ennast enne kirja panna.

Liikumisharrastuse kompetentsikeskuse teadusnõunik Henek Tomson ütles, et üleskutsega soovitakse kutsuda peresid liikuma ja seda just ekraaniaja arvelt. “Arusaadav on see, et tervet päeva ei saa paljud inimesed nutiseadet kasutamata olla. Aga nendeks tundideks, mil pere juba koos metsarajal, soovitame jätta nutiseadmed taskusse, et omavahel päriselt suhelda ja loodust nautida,” rääkis ta.

Tomson avaldas lootust, et kuust piisab, kujundamaks mõnes peres nutivabadest laupäevadest traditsioon.

“Rahvusvahelised uuringud on leidnud, et ligi kaks tundi nädalas looduses jalutamist vähendab märkimisväärselt ärevuse ja depressiooni ilminguid. Regulaarne ja sagedane looduses viibimine parandab ka üldist kehalist töövõimet ja suurendab tajutavat energiataset, mis omakorda parandab meeleolu. See on igas vanuses pereliikmetele sobiv universaalne võimalus koos aega veeta ja suhteid parandada,” loetles ta ekraaniaja vähendamise ja vabas õhus liikumise plusse.

RMK loodusteadlikkuse spetsialist Liina Karrofeldt täiendas, et looduses saab liikuda ilma nutitelefonita, tuleb teha eeltöö ja jälgida radade märgistust, vähemalt RMK rajad on looduses tähistatud.

“RMK-l on üle Eesti 3300 kilomeetrit loodusradu, mis enamasti sobivad jalgsi matkamiseks, kuid on ka niisuguseid, millel saab jalgrattaga sõita. Sobiva võimaluse leiab ka lapsevankri ja ratastooliga liikumiseks,” rääkis Karrofeldt.

Loodusteadlikkuse spetsialisti sõnutsi on sügis ideaalne aeg väljas liikuda, sest iga päev midagi muutub: värvid, vaated, rändlindude häälitsused. “Väike Eestimaa pakub tohutult võimalusi,” lausus Karrofeldt.

Tagasi üles